A jó szakember igazi kincs

2024.05.16. 16:37

A szakma sztárjai a győri tanulók

Szakmájuk legjobbjai közt mérettették meg magukat. A Csíkász Levente minden versenytársát maga mögé utasítva első lett erősáramú elektrotechnikus kategóriában, Korcz Máté pedig bronzérmes lett elektronikai technikusként. Mindkét fiatal a győri Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum végzőse. A verseny mellett szakmájuk helyzetéről is kérdeztük a diákokat.

Dániel Viktória

A jó szakember igazi kincs a mai világban. A tudást gyorstalpalókon ímmel-ámmal elsajátító „szakik” munkája össze sem mérhetők az szakma iránt tényleg érdeklődőkével. A Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen komoly a küzdelem, hiszen már az elődöntőbe is csak a legjobb nyolc juthat.

– Egyfajta beteljesedése volt ez az eddigi munkának. A tanárok már kilencedikben beszéltek nekünk a lehetőségről, és azóta motoszkált bennem, hogy jó lenne bejutni – mondta el Csíkász Levente, aki hozzátette erősáramon körülbelül 300 technikus tanuló indultunk az országból.

Az elektronikai technikus feladatai mindig különösen nehezek tudtuk meg Korcz Mátétól.

– Már az is hatalmas siker, ha valaki hetven századék körül teljesít. Az elődöntőben annyira nehézre sikerült a gyakorlati feladat, hogy közel két óra plusz időt adtak a megoldásra. A végén csak hármunknak sikerült működő áramkört összerakni.

A döntőbe csak a legjobb három juthat. Ők a Szakma Szár Fesztiválon bírák és pályaválasztás előtt álló diákok előtt mutatják meg tudásukat.

Csíkász Levente(balról) és Korcz Máté a Szakma Sztár Fesztiválon az eredményhirdetést követően. 

– Egy nappal előbb érkeztünk és már a szálláson is nagyon jó volt a hangulat. A döntőben egy nagy feladatot kellett megvalósítani, egy üzemanyag szivattyút kellett megépíteni és beprogramozni, valamint méréseket végezni. Két nap öt-öt órát dolgozhattunk a feladaton, kapott tervrajzhoz viszonyítva maximum 2 milliméter eltérés volt megengedett – mesélte el Csíkász Levente.

Csíkász Levente a rendelkezésre álló időnél három órával korábban végzett így volt ideje szétnézni a többi verseny helyszínén is.

– A döntő feladat során a látogatók is figyelhették a munkánkat. Sok 7-8 osztályos diák is érkezett. Nagyon különleges élmény volt – emlékezett vissza Korcz Máté.

A két versenyzőt szakmájuk helyzetéről is kérdeztük.

– Elektronikai technikusként nem egyszerű elhelyezkedni. Az ilyen típus munkákat a legtöbb cég kiszervezi a távol keletre, ahol robotok elvégzik a gyakorlati részt. A tervező munkához továbbra is szükség van szakemberekre, ám ezeket a folyamatokat a legtöbb vállalat szintén nem Magyarországon végezteti el –mondta el Korcz Máté.

Az erősáramú szakmában épp ellenkező a helyzet.

– A korábbi képzési rendszerben könnyű volt papírt szerezni, emiatt sok kontárral találkozhatott az ember. A szakképzés átalakításával ez megváltozott. A villamos ipar egyértelműen hiányszakma. 60-70 éves hálózatok vannak, viszont egyre több az okos otthon és a napelem, a megnövekedett fogyasztásról nem is beszélve. Elvégre annak idején közel nem ekkora teljesítményre tervezték a rendszert.  Emellett pedig itt van a fenntarthatóság kérdése is. Úgy látom, aki ezt a pályát választja annak nem lesz gondja az elhelyezkedéssel – vélekedik Csíkász Levente.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában