Városnézés, bevásárlás, fürdő

2024.03.09. 16:00

Turizmus - Csehek és szlovákok költik Győr-Moson-Sopronban a pénzüket

Városnézés, vacsora, bevásárlás a fürdő mellé: Győr-Moson-Sopronban az osztrákok után a csehek és a szlovákok költik a legtöbb pénzt. Néhány napja írtunk a turizmus kapcsán arról, sok a cseh turista a régióban. Utánajártunk a miértnek és annak is, hol költik el euróikat.

Gyurina Zsolt

A turizmus helyzete mindig fontos kérdés a régióban. Hét cseh rendszámú autóbusz parkolt a közelmúltban, hétvégén a Jedlik híd lábánál: nagyon népszerű a felújított, hosszabb nyitva tartási idővel és kedvezményes jegyekkel csábító győri termál a csehek és szlovákok között. Két napra érkezett kislányával a zsolnai kerületből, a lengyel határ mellől egy szlovák család. A csehországi Brünn két és és óra. Egy fiatal hölgy elárulta, reggel indultak, este már mennek is vissza, a fürdő mellé még egy rövid győri városnézés is belefér. A szlovákok családdal jönnek inkább, míg a csehek között több a nyugdíjas, akik kétnapos komplett turistaúton vesznek részt, délután bevásárlással, este vacsorával. Győr-Moson-Sopronban az osztrákok után a csehek és a szlovákok költik a legtöbb pénzt.

turizmus
Turizmus Győr-Moson-Sopronban: a szlovákiai Ivan Moznik és neje sűrűn megfordul a régió fürdőiben, őket is megkérdeztük a miértről.

Turizmus a fürdőben: százezres nagyságrendben vásárolnak náluk belépőjegyet

- A cseh és a szlovák turisták nélkül a mi szegmensünk komoly bajban lenne – szögezte le Kovacsics Imre, a győri Rába Quelle Vízi Élménypark és Gyógyfürdő vezérigazgatója. Sarkos állítását számok igazolják: a külföldi vendégek százezres nagyságrendben vásárolnak náluk belépőjegyet, ráadásul rájuk nemcsak szezonálisan, hanem egész évben lehet számítani. Nemzeti ünnepeiken a győri fürdő aznapi vendégkörét döntő részt ők teszik ki, de a forint-euró árfolyamingadozás is lekövethető a vendégszámoknál. Amikor erősebb az euró, az nemcsak a vásárlási kedvet hozza meg a határ szlovák oldalán, hanem sokan fürdőzéssel is összekötik a kiruccanást.

- Annak, hogy a győri gyógyfürdőt – ezt bátran ki lehet mondani – nagyon szeretik a külföldi vendégek, több oka van, ezt a belső felméréseinkből tudjuk. A gyógyvíz mellett a szolgáltatásaink közül a japán stílusú szaunavilágot tartják egyedülállónak, és valóban az is. A mi szakmánkban ismert tény, hogy ha bármelyikünk pihenni, lazítani szeretne egy fürdőben, akkor általában elmegy más városba, mert ez így már program; illetve időben és térben is eltávolodik a mindennapjaitól. Visszatérve a szlovák és a cseh turistákra vonatkozó kérdésre: fordítva is kijön a »matek«, vagyis a magyar turisták ugyanúgy sokat jelentenek a határhoz közeli szlovák, osztrák fürdőknek – ha megkérdeznék egy szlovák kollégámat, jó eséllyel ezt válaszolná” – mondta Kovacsics Imre.

 

Egy hétvégén 200-300 eurót költenek

- Legalább havonta egyszer-kétszer ellátogatunk feleségemmel Győr-Moson-Sopronba, elsősorban Mosonmagyaróvárra, olykor Lipótra, egy-egy hétvégén 200-300 eurót költünk.  - felelte a Kisalföld érdeklődésére a szlovákiai Nyitrán élő Ivan Moznik. Hozzátette, hogy más magyarországi fürdőket is előszeretettel látogatnak, legutóbb Egerszalók, Demjén és Miskolctapolca vízében pihenték ki a fáradalmakat. Mint érdeklődésünkre elárulták, azért jönnek a régióba, mert imádják a wellnesst, a hazai termálvizet, szívesen kempingeznek és lelkes motorosok. Szerintük Magyarországon jobbak feltételek a motorozáshoz, mint Szlovákiában. Viszont célirányosan érkeznek, a termál mellett sem bevásárlóközpontba, sem máshová, mondjuk fogászhoz, nem mennek el.

Számokban a csehek és szlovákok pénze

  • A cseh vendégek száma 2022 első félévében több mint tízszeresére, míg a vendégéjszakák száma közel tízszeresére nőtt 2021 első félévéhez képest, a  vendégéjszakák számát tekintve Csehország Magyarország második legfontosabb küldőpiaca. A csehek átlagos tartózkodási ideje 3,2 éjszaka volt tavaly, a szlovákoké 4,1. A KSH adatai szerint 2022 első félévében Prága mellett Csehország délkeleti és középső régiójából érkeztek Magyarországra a legtöbben. A cseh vendégek által leglátogatottabb magyar városok a főváros mellett a fürdővárosok voltak, köztük Mosonmagyaróvár. A magyarországi külföldi vendégforgalom 8,5%-a, míg az összes külföldi vendégéjszak 8,1%-a volt 2021-ben a csehekhez köthető. Győr-Moson-Sopronban a tavalyi év első háromnegyed évében a csehek 110 ezer vendégéjszakával a második helyen állnak a nemzetek között, alig egy ezressel elmaradva a németektől. A kereskedelmi szálláshelyeken ugyanannyi, 94 ezer éjszakát töltöttek el. A vendégek száma is a második a németek mögött, 41 ezerrel. 
  • A szlovákok is előkelő helyen állnak, 16 ezer vendéggel az ötödik helyen. A turisztikai térségek közül a Csehországból érkezők körében a harmadik legnépszerűbb a Győr‒Pannonhalma turisztikai térség volt az országban. Egy cseh vendég egy napra jutó átlagos költése 30600 forint volt. A szlovákok jóval kevesebbet, 13 200 forintot költenek, ami logikus, hiszen jóval közelebbről érkeznek, akár pár órás kiruccanás is belefér. A Csehországból érkezők közül a legtöbben szállodában szálltak meg (69%), magán- és egyéb szálláshelyen a csehek 17 százaléka pihent 2022. január-június között. A hazánkba érkező csehek Prága mellett Csehország délkeleti és középső régiójából érkeztek a legtöbben Magyarországra, korcsoportos bontás szerint pedig a 35-54 évesek, ill. az 55 év felettiek egyaránt 36%-ot tettek ki, míg a 19-34 évesek aránya 17% körüli volt. 2022-ben a Sopronban érkező külföldi vendégek 53%-a Ausztriából érkezett, őket követték a németek (13%), majd a csehek (5%) és a szlovákok (5%) (forrás: igyutazunk.hu)

A csehek fürdeni jönnek Mosonmagyaróvárra 

A cseheket Mosonmagyaróvárra a fürdőkultúra vonzza, körükben néhány éve egyre népszerűbb a Lajta-parti város – tudtuk meg Husz Szilviától, a mosonmagyaróvári termálfürdő értékesítési vezetőjétől. A mosonmagyaróvári termálfürdőbe a vendégek jelentős többsége Csehországból érkezik. Husz Szilvia elmondta: negyven cseh irodával tartják a kapcsolatot, ahonnan buszos kirándulásokat szerveznek. Sokan visszajárók, akár három hetente is ide jönnek. – A cseh vendégek esetében főként az ötven pluszos korosztály talált ránk, de érkeznek gyermekes családok is, ők inkább hét végére. A szlovák vendégeink is inkább hét végén jönnek. Egyértelműen a fürdő a vonzó, ha csomagot vesznek, akkor a masszázst is igénylik. Szintén változás, hogy mára már nemcsak a fürdő közelében lévő Aquasol Resortban, az Aqua Hotel Termalban és a Thermal Hotelben szállnak meg a cseh vendégek, hanem a többi mosonmagyaróvári szállodában is – tette hozzá Husz Szilvia. Még elmondta: március 14-én készülnek a prágai turisztikai kiállításra, majd áprilisban Pozsonyban és Bécsben is népszerűsítik a mosonmagyaróvári fürdőt.

Fogászhoz szlovákok

Megkérdeztünk több fogászatot is Győrben és Mosonmagyaróváron. Egybehangzóan arról számoltak be, hogy csehek nem igazán veszik igénybe szolgáltatásaikat, viszont szlovákok előszeretettel használják ki az időt, és ha már átruccannak Magyarországra, akkor beülnek egy fogorvosi kezelésre is. A szlovákokon belül is elsősorban a felvidéki magyarok alkotják a vendégkört, de az osztrákokhoz képest a számuk elenyésző. Ezt követően egy szállásadónál érdeklődtünk: Écsen üzemeltet gyönyörű falusi szállást Baki Mária Magdolna, ő elmondta, hogy hozzá is érkeznek szép számmal cseh és szlovák vendégek. - Néhány éve alig volt cseh vagy szlovák vendégem, inkább csak a fuvarozók szálltak meg nálam, aztán egyik évről a másikra megnőtt a számuk - tájékoztatta lapunkat. Szerinte ennek több oka lehet: a győri fürdő és a Bakony szépsége nagy vonzerő, nyáron sok kerékpáros érkezik. Március második felétől jönnek a túrázni és pihenni vágyók őszig, után teljesen eltűnnek. De minden év teljesen más a vendégkör, egyelőre inkább német foglalásai vannak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában