Festeni kicsit, főzni nagyot

2024.03.28. 07:37

A minőségi, friss tojást keresik a vásárlók – A győri telephelyen néztük meg, hogyan készül + fotók, videó

Nincsen húsvét tojás nélkül. Van, aki hímes tojásnak veszi, de a legtöbb háznál a húsvéti asztalra is kerül tojásos fogás. Akár a duplájára is nőhet ilyenkor a kereslet, amire a termelők igyekeznek felkészülni.

Dániel Viktória

Húsvéthoz közeledve körülbelül 20 százalékkal nő a tojás iránt a kereslet.

Fotó: Rákóczy Ádám

– Az ünnepek előtt az áruházak akciói miatt a fogyasztói árak valószínűleg csökkenni fognak. Ez a termelőket nem érinti, ugyanis a kereskedők saját házon belül döntenek az akciókról, és ahogy ez ilyenkor már megszokott, azokat a termékeket fogják akciózni, amelyek az ünnepekhez jellegzetesen kötődnek, ilyen például a tojás is – mondta el dr. Kertész Tamás, a győri székhelyű Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a fogyasztók számára az ár nagyon fontos tényező.

DSC_9575
Húsvéthoz közeledve körülbelül 20 százalékkal nő a tojás iránt a kereslet. 
Fotó: Rákóczy Ádám

Keresett a prémium minőségű tojás

– Mivel csökkent a különbség a standard és prémium termékek ára között, így többen is meg­engedhetik maguknak, hogy prémium terméket vásároljanak – folytatta dr. Kertész Tamás. – Ilyen a mélyalmos tojás, a biotojás, a GMO-mentes tojás és a szabadtartásból származó tojás. Ezek mind nagyon keresettek, a vásárlók elsősorban a hazai tojást keresik, akinek a pénztárcája megengedi, az a kicsit drágább, de megfizethető prémium termékekből válogat. 

DSC_9550
Dolgoznak a gépek, hogy az ünnepekre legyen elég tojás.
Fotó: Rákóczy Ádám

Dr. Kertész Tamástól azt is megkérdeztük, milyen sors vár a megfestett tojásokra, biztonsággal fogyaszthatók-e. 

– Természetesen elfogyaszthatóak a festett húsvéti tojások is, de fontos, hogy az erre a célra forgalmazott, élelmiszerekre használható festékkel színezzük őket. A tojásoknak normál esetben 28 nap az eltarthatósági idejük, de ez nagyban függ a tárolási hőmérséklettől is. Én javaslom otthon hűtőben tárolni mind a nyers, mind a főtt tojást! 

A húsvéthoz közeledve körülbelül 20 százalékkal nő a tojás iránt a kereslet – mondta el Szabó Norbert, aki a győri vásárcsarnokban árulja a portékáját. 
Fotó: Csapó Balázs

Festeni kicsit, sütni-főzni nagyot

A győri vásárcsarnokban is sokan keresik a tojást. A Szabó család standjánál az S-es, M-es és L-es méretű tojások rendezett sorokban várják a vevőket. 

– Már régóta változatlanok az áraink. A kisebb jércetojások 50–60 forintba kerülnek, a nagyobb, L-es méretűek 90 forintba – mondta el Szabó Norbert, aki már harminc éve árusít a vásárcsarnokban. – A vásárlók többsége a nagyobb, L-es tojásokat keresi, a receptek is általában erre a méretre vonatkoznak. Húsvéthoz közeledve körülbelül 20 százalékkal nő a tojás iránt a kereslet, de még így sem közelíti meg a karácsonyi időszakot. A festéshez a kisebb méretű tojásokat keresik, ezeknek vastagabb a héjuk, némelyik kicsit sötétebb is, ami piros tojásoknál különösen előnyös. Ugyanakkor a vevők többsége a húsvéti ételekhez hozzávalóként keresi a tojást. 

Praktikák a pucoláshoz

Szabó Norbert hozzátette, kevesen tudják, de minél frissebb a tojás, főzés után annál nehezebben jön le a héja. 
– A legkönnyebben úgy tisztíthatjuk meg, ha főzés után kicsit kocogtatva feltörjük a héját, majd vízbe tesszük. A tojás belseje és héja közé kerülő víz segít, hogy szebben és könnyebben el tudjuk választani egymástól. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában