Megismerni a világot

2024.03.10. 07:38

Ösztöndíjjal Németországban tölthet fél évet a Széchenyi István Egyetem iráni hallgatója

A győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatói számára is adott a lehetőség, hogy ösztöndíjjal egy európai partnerintézménynél töltsenek egy-egy félévet, megismerve egy másik kultúrát és intézményt. Számos külföldi hallgató él ezzel, köztük az iráni Majid Hazrati is.

Széchenyi Egyetem

Majid Hazrati ambícióinak és szorgalmának köszönhetően újabb lehetőségeket használhat ki Európában. Fotó: Adorján András - SZE

Az Irán északi részéről, Parsabad városából származó Majid Hazrati tavaly ősz óta tanul a Széchenyi István Egyetemen, infrastruktúra-építőmérnöki mesterképzésen. A 35 éves hallgató építőmérnökként végzett hazájában, s az elmúlt években pedig jelentős munkatapasztalatot szerzett, azonban tanulmányai kiegészítéseként, új lehetőségek és önmaga megismerése érdekében érkezett Európába. A tavaszi szemesztert Németországban tölti, ahova egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően utazhat, hogy bővítse tudását és új élményeket szerezzen.

Majid tanulmányai színhelyéül több szempont miatt is a Széchenyi-egyetemet választotta. Egyrészt az intézmény három féléves mesterképzését rendkívül színvonalasnak tartja. „Másrészt mielőtt jelentkeztem volna, rengeteg e-mailt váltottam dr. Borsos Attilával, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánhelyettesével, valamint a Nemzetközi Programok és Alumni Központ munkatársaival, és rendkívül pozitív, megerősítő visszajelzéseket kaptam, ami szintén befolyásolta döntésemet” – mondta.

„Én olyan ember vagyok, aki nagyra becsüli az emberi interakciókat, és telefonálás helyett gyakran személyesen mentem el a Nemzetközi Programok és Alumni Központ irodájába, ha bármi kérdésem vagy problémám adódott. Az iroda munkatársai mindig örömmel fogadtak, és türelemmel fogadták kérdéseimet, mindenre megfelelő választ keresve” – fogalmazott Majid, hozzátéve: sokat jelent számára, hogy a megbízható és segítőkész egyetemi munkatársak minden helyzetben támogatják.

Az iráni hallgató remekül beilleszkedett a magyarországi életbe, és kifejezetten otthon érzi magát. „Győrre már az otthonomként tekintek, hiszen majdnem minden, ami fontos számomra, itt található, minden a rendelkezésemre áll elérhető közelségben. A barátaim is itt vannak mellettem, ami könnyebbé teszi a dolgokat, valamint a campus területéről egy rövid sétával bárhova elérhetek” – fogalmazott. Megjegyezte: esténként szívesen sétál a belvárosban a barátaival, és alkalomadtán kihasználja az egyetemnél található sportpályákat, előszeretettel kezdve a napot a futópályán kocogva.

Majid emellett szívesen utazik szabadidejében, amit jelentősen megkönnyít Győr kitűnő elhelyezkedése és a gyakran induló busz- és vonatjáratok. „A magyar főváros mellett az elmúlt félévben sikerült eljutnom Bécsbe és Pozsonyba is, és őszintén meglepődtem milyen egyszerű elérni ezeket a városokat Győrből. Nagyon jó, hogy szinte minden órában indulnak vonatok” – árulta el az iráni fiatal.

A hallgató reméli, hogy a következő hónapokban új lépést tehet a jövője felé. „Sokat jelent számomra, hogy Németországban tanulhatok, és megismerhetem egy másik ország oktatási rendszerét is, amit szintén fontos előnynek tekintek. Mindig ambiciózus, keményen dolgozó ember voltam, és ezek a lehetőségek megmutatják, hogy jó úton járok az életben. Az elnyert ösztöndíjjal megtalálhatom önmagamat és kiaknázhatom a bennem rejlő potenciált, nem beszélve a képességeim fejlesztéséről. Van egy mottóm, ami szerint eddig éltem az életemet, és mindig bevált. Így szól: annak fog kinyílni egy ajtó, aki kopogtat rajta. A Széchenyi-egyetem ajtaja kinyílt számomra, és ezért mindig hálás leszek” – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában