Ingatlanpiac

2024.02.04. 12:00

Győr-Moson-Sopronban az ingatlanok ötödével drágábbak az országos átlagnál

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Győr-Moson-Sopron vármegye ingatlanpiaca a hetedik a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Győr-Moson-Sopron vármegyében 2023-ban összesen 10 876 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, ez 13 százalékos növekedés a 2022-ben meghirdetett ingatlanok számához képest. A vármegyét egyébként Bács-Kiskun előzi meg közel 13 800 hirdetéssel, és Csongrád-Csanád követi 10 538 hirdetéssel - írta elemzésében az otpotthon.hu.

Az országos átlagot jócskán meghaladó négyzetméterárak, de a házak árai már csökkennek

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Győr-Moson-Sopron vármegyében átlagosan 557,2 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 785 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az itteni ingatlanokat tehát átlagosan közel 15-20 százalékkal drágábban hirdetik, mint máshol az országban.

Ha azonban az átlagos négyzetméterárak változását tekintjük az elmúlt egy évben, eltér a tendencia házak és lakások esetében: míg az eladó lakásoknál 13 százalékos emelkedés figyelhető meg, házak esetében már 4 százalékkal alacsonyabbak a négyzetméterárak idén januárban, mint egy évvel ezelőtt.

A házakat nehezebb eladni, mint a lakásokat

Az otpotthon.hu oldalon hirdetők is igyekeznek a piachoz igazítani áraikat. Győr-Moson-Sopronban az aktív hirdetések negyedében már csökkentettek az eredeti hirdetési áron az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 6,4 százalékában emeltek az eredeti áron. A hirdetők 68,5 százaléka azonban kitart az eredetileg meghatározott ár mellett.

Aki csökkent az árakon, az a házaknál átlagosan 10, lakásoknál 8 százalékot változtat az áron. Aki viszont emel, az bátrabban változtat: 14-16 százalékot módosítanak az árakon a hirdetők átlagosan.

“Az otpotthon.hu adatai szerint az ingatlanhirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a

lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.”

Nem csak Győrben lehet könnyen otthonra találni

A megyében nem kell tartani az alacsony kínálattól: tavaly több mint 170 településről adtak fel ingatlanhirdetést. A toplistások Győr (a hirdetések 40 százaléka itt található), Sopron és Mosonmagyaróvár, de nagy kínálattal találkozhatunk Győrújbarát lankáin, Csornán, vagy a Győr határában fekvő Vámosszabadin is, a Szigetközből pedig Győrzámoly kiemelendő.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

A jelenlegi kínálat összetételét tekintve jelenleg közel 2500 ház-, 2400 lakás- és 800 telekhirdetés közül válogathatnak az ide költözni, vagy itt befektetni vágyók. Az új építésű ingatlanok iránt érdeklődők pedig több mint 70 projekt közel 300 lakáshirdetésével találkozhatnak, többek között Likócson és Vámosszabadin teljesen új városrészeket alakítanak ki. Az itt hirdetett legdrágább ingatlanok között szerepel egy működő győri lovarda, amely 11 hektáros területével együtt eladó, valamint egy fertőrákosi villa, amelyben 10 prémium kategóriás apartman is található. Mindkét ingatlan 760 millió forintért keresi új tulajdonosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában