Adó és változások

2024.01.02. 08:58

A legfontosabb adóváltozások 2024-ben - 18 százalékra csökkent a túró rudi áfája

Változik a kedvezményes áfakulcsú és az adómentes termékek és szolgáltatások köre: január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá esik egyebek között a túró rudit is (mint desszert jellegű sajtkészítményt).

Kisalföld.hu

Olcsóbb lehet a túró rudi - Fotó: Shutterstock

A 2024-es adóváltozások közül az egyik legfontosabb a kiva feltételeinek a módosítása, amely lehetőséget ad a cégek átstrukturálására - derült ki a vg.hu keddi összeállításából. A korábbi szabályok alapján a kiva szerint adózók nem egyesülhettek más társasággal, nem válhattak szét, különben elveszíthették a kedvezményes adózás lehetőségét, és két évig nem is választhatták újra ezt.

Több ezer magyar vállalkozást érint a globális minimumadó

  • Az idén az egyik legjelentősebb változás a külön jogszabályban megjelenő globális minimumadó szabályozása. A mintegy 80 oldalas jogszabály Magyarországon közel háromezer vállalkozást érint, és jelentős adminisztratív terhet ró rájuk. A törvény értelmében a kiegészítő adó alanyai azon vállalatcsoportok magyarországi tagjai lesznek, melyeknek a végső anyavállalat összevont (konszolidált) pénzügyi beszámolója szerinti éves bevétele legalább két egymást követő évben meghaladja a 750 millió eurót. A kormány mintegy 100 milliárd forint bevételt vár ebből a kiegészítő adóból.
  • Ezt azoknak a társaságoknak kell megfizetniük, amelyek effektív magyarországi adókulcsa nem éri el az elvárt 15 százalékos minimumadót.
  • A társasági adót érintő változás, hogy szigorodnak az energiahatékonysági adókedvezményre vonatkozó rendelkezések. Ez azt jelenti, hogy a korábbi gyakorlathoz képest jóval kevesebb kedvezményt érvényesíthetnek a cégek (energiatermelő tárgyi eszközre nem is igényelhető a jövőben ilyen adókedvezmény).
  • Külön kedvezményszámítás vonatkozik az épületekkel kapcsolatos energiahatékonysági beruházásokra is.
  • Fontos továbbá, hogy a fejlesztési adókedvezmény mértéke bizonyos beruházások esetén emelkedik, és kevesebb esetben kell engedélyt kérni az Európai Bizottságtól.
  • Január 1-jétől a távközlési vállalkozásokat érintően a közművezetékek adója hatálya alól kikerülnek a hírközlési vezetékek, egyúttal 2025. január 1-jétől hatályát veszti a közművezetékek adójáról szóló 2012. évi törvény. A 2024-re vonatkozó jogszabály további egy évvel meghosszabbítja a reklámadó felfüggesztésének határidejét, így az a bizonytalanság is eloszlik, hogy ez az adó esetleg újra terheli-e az érintett ágazat szereplőit.

Általános forgalmi adó

  • Áfaszempontból a jogszabály egyik legnagyobb újdonsága a közösségen belüli értékesítéssel kapcsolatos alanyi mentesség választhatóságának átültetése.
  • Említésre méltó, hogy bekerült a törvénybe a NAV által elkészített áfabevallásról szóló rendelkezés.
  • A NAV az szja-bevallások mellett már az áfabevallások tervezetét is elkészíti és kiajánlja.
  • A törvény a folyamatok digitális átalakítását célzó eNyugta-projekt törvényi szintű szabályozását is tartalmazza, amivel a Pénzügyminisztérium szerint Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban. Az e-nyugta lényege, hogy minden egyes bevásárlás nyugtája elérhető lesz a vásárló számára egy digitális gyűjtőhelyen.

Változik a kedvezményes áfakulcsú és az adómentes termékek és szolgáltatások köre. A javaslat 2024. január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá sorolja egyebek között a túró rudit is (mint desszert jellegű sajtkészítményt).

Adócsomag: könnyítés az egyéni vállalkozóknak, jön az e-áfa és az e-nyugta, döntöttek a túró rudiról

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot. A kormány bevezeti az elektronikus áfa- és nyugtarendszereket, kezeli az amerikai–magyar kettős adóztatásról szóló egyezmény megszűnésével előálló helyzetet, adómentessé teszi a lottóötöst, és kevésbé izgalmassá a NAV feketelistáit. A törvény 2024. január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá sorol némely desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túró rudit. A vállalkozók számára 2025-től hatályba lépő adó- és járulékfizetési változtatásokat meglepetésre visszavonták - írta a vg.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában