Cél növelni a hatékonyságot

2023.11.06. 08:00

Új technológiával dolgozik a Provertha a Rábaközi régióban

Új technológiával dolgozik a Provertha. A cégcsoport meghatározó szerepet tölt be a rábaközi régióban, magyarországi üzemei sokaknak biztosítanak munkahelyet a térségben, összesen közel 800 embert foglalkoztatnak.

Vámos Annamária

Fotó: Németh T. Ferenc

A Provertha céget 1981-ben alapította Szalay Antal a németországi Pforzheimben. Szülőföldeje iránti szeretete vezérelte, és 1989-ben megkezdte a magyarországi termelést is, létrehozta a Provertha Kft.-t Beleden.

Ezt követően, 1996-ban Sárváron és 2003-ban Kapuváron is alapított üzemet. A fémeket Beleden öntik, a műanyag alkatrészeket Sárváron, az összeszerelést pedig mindkét városban végzik. A kábelszerelés Kapuváron zajlik, ahol 2016-ban egy galvánüzemet is létrehoztak.

A Provertha palettáján szerszámgyártás, kábelkonfekcionálás, elektromos technikai csatlakozók és alkatrészek, panelok szerelése és tűzése, használati cikkek gyártása szerepel. A galvanizáló üzem beindulásának köszönhetően műanyag termékek festését, galvanizálását és csomagolását is el tudják végezni.

- A Provertha abban különbözik a környezetében lévő, hasonló vállalatoktól, hogy saját termékportfóliója van, saját maga fejleszti, gyártja és értékesíti termékeit a piacon - mondta el Szalai Péter üzemvezető.

Fotó: Németh T. Ferenc

Néhány hete vezettek be a hatékonyság növelése érdekében egy új technológiát. Tesztelik a stabilabb, kevesebb adattal foglalkozó, ezáltal gyorsabb szoftvert és szervergépet és a behelyezett szenzorokat tesztelik. A fejlesztés német technológia felhasználásával, illetve a gyárban dolgozó emberek munkájuk során felmerülő ötletei által, közreműködésével jött létre.

- A termelés nagy része autóipari vevőkhöz kerül, a minőségi követelmény nagyon magas, gyakorlatilag nulla hibás termék kerülhet ki egy millióból. A foglalkoztatottak környékbeliek, és nagyon nehéz, új, képesített munkaerőt találni. Évek óta készítjük elő a most bevezetett automatizált, kamerával felügyelt folyamatokat, amivel bizonyos az emberi tevékenységeket tudunk kiváltani. Fokozza a hatékonyságot az, hogy ezeket a dolgozóinkat át tudtuk csoportosítani olyan területekre, ahol még nem adott ez a technológia - tájékoztatott Vocelka Valentin termelésvezető.

A cég sajáttőke-aránya mindig 47–50 százalék között van, a gyárépületekre nincsenek hiteltartozások, a berendezések a saját tulajdonukban vannak.

Mára több mint 40 országba szállítja termékeit, kiszolgálva az autóipart, de vasúti és ipari gépekhez való termékeik is vannak.

- Gyáraimban logikus felépítés van. Mindig a legnehezebb dolgokat választottam, mert ha azt tudom, a többi nem okozhat problémát nekem és az utánam érkezőknek sem – avatta be az alapító tulajdonos az Iparkamara Fertő-Rábaközi Térségének küldöttségét a közelmúltban, amikor hazalátogatott Németországból. A 91 éves Szalay Antaltól, aki kitűnő szellemi és fizikai frissességnek örvend, és még aktívan dolgozik, rengeteget tanulhattak. Izgalmas történteken keresztül mutatta be életét és munkásságát, naprakész a gazdaság változásait, a híreket illetően, tervez, megvalósít.

A vállalkozóknak volt lehetősége megtekinteni a kábelkonfekciós részleg automatizált gyártási folyamatát, valamint a galvanizáló üzem nagyüzemű technológiáját, melyet Szalay Borbála üzemvezető ismertetett a résztvevőkkel.

Szalay Antal karitatív tevékenysége is jelentős. Hosszú évek óta jótékonykodik a Provertha Zrt., ugyanis Németországból származó berendezésekkel látnak el iskolákat, idős- otthonokat és kórházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában