kisalfold.hu videó

2023.11.03. 21:50

Átadták Győr-Moson-Sopron 2023-as Prima elismeréseit - Mutatjuk a díjazottakat - fotók, videó

Négy kiváló szakember és négy elismerésre méltó vállalkozást díjaztak a Prima Gálán péntek este Győrben. Az elismeréssel a helyi vállalkozók fejezik ki elismerésüket a kulturális, a tudományos, a köznevelési és a közösségi élet neves képviselői előtt. A Prima díjakat idén dr. Bodnár Máriának, Fűke Gézának, Fazakas Márton atyának és dr. Knáb Erzsébetnek ítélték oda. Emellett az év vállalkozója díjakat is átadták.

Dániel Viktória

Felvételünkön az idei év összes Prima-díjasa Győr-Moson-Sopronból. Fotó: Nagy Gábor

- Nagy öröm, hogy egy év elteltével újra együtt ünnepelhetünk - mondta el Dr. Kovács Pétert, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke köszöntjében. - A sikerről mindenki más az elképzelése.  Az oda vezető út azonban mindig tele van kihívásokkal, megoldandó feladatokkal és lehetőségekkel.  

A Prima Primissima díjat 2003-ban Demján Sándor alapította. 2005-től pedig az ország vármegyéi is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ezzel megszülettek a területi Prima-díjak. A térség egyik legnagyobb elismerésének számító díjakat idén is nívós műsorral egybekötött gálán adták át.

Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat dr. Bodnár Mária, a mosonmagyaróvári Hospice-ház alapító orvosa vehette át. 2009-ben munka mellett kezdte Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében az otthoni hospice ellátást. 2020-ban vállalkozók, magánszemélyek és a térség önkormányzatainak támogatásával pedig nyithatta kapuit a térség egyetlen Hospice háza. 

- A tíz ágynál többre lenne szükség, de ez is nagyon sokat jelent. Ezt az élet is igazolta, ugyanis az elmúlt három évben évi 100-110 beteget láttunk el. Az előjegyzettek száma ennek a duplája. Hatalmas szerencsém és segítségem, hogy fantasztikus csapatban dolgozhatok, ezt másképp nem lehetne csinálni. A mosolyok, az elvesztett beteg hozzátartozójától érkező karácsonyi képeslap, mind olyan ajándék mely felbecsülhetetlen érték. 

Magyar Zeneművészet kategóriában a Prima díjas Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója lett. A klarinétművészként számos nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést. Pályafutása során a világ számos országában, mint egy 700 koncerten lépett fel. 2008 óta igazgatója a győri filharmonikusokat. 

- Az első öt év arról szólt, hogy visszaadjuk a zenekart a városnak. A zenekar roppan flexibilis minden műfajban ott van, egyetlen lényeg van az pedig a minőség, ami mindig csak a legmagasabb lehet. Ebben a tempóban, amiben a mai világunk megy ezek a kikapcsolódások jelenthetnek egyfajta elidőzést kisimulást. Megerősödött Magyarországon az a középosztály a mi be tud szállni a kultúra finanszírozásába, személyes tapasztalatom, hogy rengeteg nagyvonalú támogató van a környezetükben. A következő időszak egyik célja ennek a mecenatúrának a kiépítése lesz. 

Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában a díjas Fazakas Márton atya, a Csornai Premontrei Apátság apátja vehette át. Pannonhalmán, Budapesten és Rómában tanult. Huszonegy éve tanítja az ifjúságot a folyamatos lelkipásztori szolgálat mellett. A csornai rend által működtetett iskolákban a diákjaik száma ezer felett van. 

- Legyünk jó pedagógusok és legyünk jó papok is, meg az sem lenne baj, ha jó emberek lennénk így harmadiknak. Ezt így végig csinálni egy életen át nagy kihívás. Ilyenkor mindig felmerülnek kérdések. Az érték azonban mindig érték marad, a tudás pedig tudás marad. A tiszteletért és a szeretetért pedig meg kell dolgozni, a tekintélyelvűség az mostanra meghalt. Úgy vélem az egyik legnagyobb dolog, hogy felnövekvő generációknak és embereknek az életéhez hozzá tehetek valamit. 

Magyar tudomány kategóriában dr. Knáb Erzsébet pedagógus, egyetemi oktató és hr szakember munkáját ismerték el Prima díjjal. Főigazgatóként megalakította a Magyarországi Németek Általános Művelődési Közponját Baján, amely az európai integrációs oktatás egyedülálló modelljévé vált. Később az Audi Hungaria Személyügyekért Felelős ügyvezető igazgatója lett. Irányítása alatt a vállalat általános- és középiskolát is létrehozott Győrben, valamint egy kart a Széchenyi István Egyetemen. Napjainkban az egyetem kuratóriumának alapító tagja.  

- Az autógyártásban, motorgyártásban még ha nagyon magas fokú is az automatizálás, igen komoly szakemberek kellenek. Számomra bármilyen technika, technológiai összefüggés rendszerben az ember áll a középpontban. Az útravalóim egyike, hogy az ember életének értékét az határozza meg, hogy mit tesz másokért.

Oklevelek helyi vállalkozóknak

Az Országos Év Vállalkozója oklevelet Győr-Moson-Sopronból Szórádi László, a Cső-Lavina Kft. ügyvezetője vehette át. Győr-Moson-Sopron vármegyében az év vállalkozója idén Imre Péter, a Famex Tools Kft. ügyvezetője lett. A második év vállalkozója díjat Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezetője vehette át. A harmadik év vállalkozója címmel pedig Horváth Bencét és Sztanity Szilárdot, a Therápia Bor, Párlat, Gourmet ügyvezetőit ismerték el.

Közéleti személyiségek

A gálára több jeles közéleti személyiség is érkezett köztük Demján Sándorné Lídia, a gála fővédnöke, Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese, Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere, dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Horváth Szabolcs, a NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, Friedler Ferenc az egyetem rektora és több vármegye VOSZ elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában