Mezőgazdaság

2023.05.18. 12:48

Kilencmilliárdos beruházás három év alatt - Átadták a hársfamajori öntözőtelepet Mosonudvaron - fotók

Három év alatt összesen kilenc milliárd forintot fordít öntözésfejlesztésre a Talentis Agro Csoport, 45 ezer hektárnyi területükből majd nyolcezer hektárt érintenek a beruházások. A hársfamajori öntözőtelep 580 millió forintból készült el, közel 350 milliós támogatással és 264 hektárt tud vízzel ellátni. Mészáros Lőrinc tulajdonos, Nagy István agrárminiszter és Makai Szabolcs vezérigazgató jelenlétében adták át csütörtökön a fejlesztést.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A rendkívüli idők, rendkívüli megoldásokat igényelnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a hársfamajori öntözőtelep átadóján, kiemelve, hogy a tavalyi aszályos időszak is bizonyította, hogy öntözés nélkül ma már elképzelhetetlen a mezőgazdasági termelés biztonsága.

A nehézségek idején nem kétségbe kell esni, hanem fejleszteni, beruházni, innovációt végrehajtani – vélekedett az agrártárca vezetője, aki az öntözés fontosságára hívta fel a figyelmet. Jelenleg Magyarország termőterületének csupán két százaléka öntözhető, ezt az arányt szeretnék emelni.

– Amellett tehát, hogy átgondoljuk: ilyen időjárási körülmények között az egyes tájegységeken milyen növényeket tudunk termelni, és genetikailag a szárazsággal szemben ellenállóbb növényeket termesztünk, a vízválságra adandó egyik válaszként a meglévő talajvízzel és a csapadékkal is sokkal fegyelmezettebben kell gazdálkodnunk, mint eddig bármikor. Az öntözésfejlesztés a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez elengedhetetlen – emelte ki Nagy István, aki arról is beszélt, hogy május elejéig 190 öntözési közösséget ismertek el, melyek csaknem 76 ezerhektárnyi területen folytatnak öntözéses gazdálkodást. Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként immár 38 közösség részesült több mint 2,6 milliárd forint támogatásban, és októberben újabb támogatási kör nyílik.

370 vállalkozása közül az egyik zászlóshajó a Talentis Agro Csoport – vette át a szót Mészáros Lőrinc, aki mint elmondta, az agrárium a szívéhez közel álló terület: "A talajnedvesség folyamatosan csökken, ezért is óriási szükség van az öntöző berendezések telepítésére." A mezőgazdasági csoport tulajdonosa szerint öntözéssel az eredményesség, termelékenység is növelhető. Eddig a cégcsoport egyébként hatmilliárdot fordított erre a célra, de amint azt Makai Szabolcs vezérigazgató kifejtette, ez az összeg három év alatt a kilencmilliárdot is elérheti.

Egyébként a most átadott hársfamajori öntözőtelep 580 millió forintból készült el, közel 350 milliós támogatással és 264 hektárt tud vízzel ellátni. A Lajta-Hanság Zrt. területén egyébként még Jánossomorján terveznek hasonló fejlesztést, ott egyébként majd 630 hektárt szeretnének öntözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában