Négyszázmilliós beruházás

2020.10.20. 22:25

Üzembe helyezték az új gázkazánt, környezetbarátabb lesz a távhő Sopronban – fotók

Kormányzati forrásból helyezték üzembe a négyszázmillió forintos korszerű gázkazánt a Sopron Holding telephelyén. Elődjéhez képest környezetbarátabb módon lát el közel hatezer-ötszáz otthont.

kisalfold.hu

Fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián polgármester arról számolt be, hogy Sopronban a téli hónapokban a távhőszolgáltatást magas színvonalon biztosítják. A háztartások mellett több ipari létesítmény és intézmény is igénybe veszi a szolgáltatást, közöttük például a kórház.

– A négyszázmillió forintos kormányzati támogatással megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a soproni távhőpiac ellátásbiztonsága – mondta Farkas Ciprián.

Az eseményen Simon István alpolgármester elmondta, hogy jut forrás a járvány elleni védekezésre, a gazdaság védelmére, a családtámogatásra, a Modern Városok Program beruházásaira, valamint az energetikai, illetve a jelen esetben megvalósult hőtermelő fejlesztésekre is.

 

– Az új, 17 megawattos gázkazán a piacon a legkorszerűbb technológiával rendelkezik. A fejlesztés eredményeképpen az éves földgázfelhasználásban mintegy 32 millió forintos költségmegtakarítást érnek el és az üvegházhatást okozó gázkibocsátás is csökken – mondta Varga Zoltán, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, a kazánhoz új, két különálló járattal rendelkező, önhordó acélkémény is épült, ami alkalmas egy később beépítendő kondenzációs gázkazán csatlakoztatására. A fejlesztés során megmaradt egy nyolc megawattos hőteljesítményű meleg vizes kazán, amelynek kicserélték a fűtőolaj- és földgáztüzelésű égőjét egy korszerű, földgáztüzelésű blokkégőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában