Helyi gazdaság

2015.08.12. 16:31

Jelentősen romlott az E.ON eredménye

Számottevően, éves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent az E.ON német energiaipari konszern üzemi eredménye az idei első fél évben.

Németország - és Európa - legnagyobb energiaipari vállalata  szerdán közölte: 4,3 milliárd euróra (1340 milliárd forint) csökkent  az üzemi eredménye 2015 első hat hónapjában.

Ez azt jelzi, hogy továbbra is nehéz a hagyományos erőművek  helyzete - mondta Johannes Teyssen vezérigazgató. 

Az áram megawattóránkénti nagykereskedelmi ára két év alatt 20  euróval, 35 euróra csökkent, emiatt az E.ON atomerőműveinek -  amelyeket 2022-ig be kell zárnia -, továbbá gázüzemű és  szénerőműveinek eredménye nagyjából 30 százalékot zuhant. 

Az év egészére 7,0-7,6 milliárd euró közötti üzemi eredményt vár  a konszern a tavalyi 8,3 milliárd euró után. 

Az ideit az átmenet évének nyilvánították az E.ON-nál; gőzerővel  zajlik a konszern átalakítása, a "klasszikus" energetikai  tevékenységeket ugyanis - így a fosszilis energiahordozók  kitermelését, a hagyományos erőművek üzemeltetését, a  földgáztárolást és a kereskedelmet - 2016-tól kiszervezik egy külön  cégbe, az Uniper nevű vállalatba, amelynek 20 ezer alkalmazottja  lesz. A konszern régi nevét megtartó másik cégnél - amelynek  székhelye Essenben lesz -, 40 ezer alkalmazott marad. Ez foglalkozik  majd a megújuló energiaforrások kiaknázásával, az energiaellátó  hálózatokkal és az ügyfélszolgálattal. 

A tervek szerint az Unipert 2016 második fél évében a tőzsdére  viszik. 

Az E.ON 1995 óta van jelen Magyarországon, ahol leányvállalatai  összesen több mint 3 millió végfelhasználónak szolgáltatnak áramot  és földgázt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában