Az aranykoszorús iparművész életművét dolgozzák fel

2023.11.25. 09:04

Schima Bandi munkáit keresik a kutatók a Rábaközben

Schima Bandi aranykoszorús mester, iparművész alkotásait keresik a rábaközi helytörténészek. A mester életművének minél teljesebb feldolgozásához kérnek segítséget.

Kisalföld.hu

2017-ben a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményes kiállítást rendezett Schima Bandi (1882–1959) iparművész, aranykoszorús mester munkáiból. Az azóta is folyó kutatásokat a művész hagyatékát 1962 óta őrző múzeum munkatársa, dr. Pápai Emese művészettörténész végzi. A szakember a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata felkérésére 2019-ben tartott előadást a mester és a térség kapcsolatáról. Most a helytörténészek támogatásával egy önálló kötetben dolgozza fel Schima Bandi rábaközi alkotásait.

A rendkívül termékeny művész az 1920-as évektől kezdve egészen az 1950-es évek elejéig rengeteg egyházi és világi műkovács-, illetve iparművészi megrendelést teljesített a megye egész területén, de leginkább a Rábaközben. Munkái felkutatásában elsősorban a hagyatékában található grafikai tervek, fényképfelvételek, fennmaradt levelezése, valamint a korabeli sajtó segítenek. Schima Bandi rábaközi köztéri munkája a mérgesi evangélikus templomban a Hősi emlékmű (1940), valamint a magyarkeresztúri temetőben a Hősök kapuja (1937).

Megrendelésre mívesen kivitelezett iparművészeti tárgyak sorát, kelyheket, cibóriumokat, monstranciákat, örökmécseseket, füstölőket, tömjéntartókat, csengőket, keresztelőkutakat készített. Kovácsoltvas szentélyrekesztő rácsokat, zárakat és kapukilincseket, illetve falikarokat őriznek a régió templomaiban, többek között Csornán, Kapuváron, Rábacsanakon, Vitnyéden, Bodonhelyen. Az újonnan készült tárgyak mellett a szili és szárföldi plébániákon barokk stílusú liturgikus tárgyak, cibórium, kehely és monstrancia korhű restaurálásával is megbízták, amiket – akárcsak az általa készített munkákat – jól olvasható felirattal, nevének beütésével vagy bekarcolásával és évszámmal jelzett.

Pápai Emese és Schima Bandi művei, melyek a csornai Jézus Szíve-templomban találhatók.

A kutatás számára érdekesek Schima Bandi kevésbé ismert, magántulajdonban levő rábaközi dísz- és emléktárgyai. Ezeket az 1930–50-es években leginkább az iparművészeti vásárokon, illetve Zombor utcai műhelyében lehetett megvásárolni vagy megrendelni, de sokszor személyes ajándékként vagy hálája jeléül kerültek barátai, jóakarói és támogatói tulajdonába.

A kutatók várják mindazok jelentkezését e-mailben ([email protected]) vagy telefonon (+36-20/626-0787), akik Schima Bandi által készített alkotással rendelkeznek, vagy tudomásuk van ilyen tárgyakról és segítenék a művész életművének minél teljesebb feldolgozását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában