Kiállítás

2019.10.11. 07:34

Utazzunk vissza ötven évet az időben

A plakátokon keresztül a fiatalabbak megismerhetik, az idősebb generáció pedig felidézheti, hogy mit vásároltak, mit néztek a mozikban, miket olvastak az emberek ötven évvel ezelőtt.

Sperling Krisztina

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cseh Róbert

Folytatja a magyar grafikusművészet nagyplakát korszakait bemutató kiállítássorozatát a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Esterházy palotában. A tavalyi „Hatvannyolc hatvannyolcból” című kiállítás után idén az 1969-es évet mutatják be a legkiválóbb magyar kereskedelmi és művészeti plakátokon keresztül.

A fiatalabbak megismerhetik, az idősebb generáció pedig felidézheti, hogy mit vásároltak, mit néztek a mozikban, miket olvastak az emberek ötven évvel ezelőtt. A fogyasztói kultúra mellett a művészeti történésekbe is bepillantást nyerhetnek azok, akik végignézik a kiállítás anyagát – mondta el lapunknak Grászli Bernadett múzeumigazgató.

Pápai Fruzsina Menta művészettörténész azt emelte ki a kiállítással kapcsolatban, hogy a plakátokat, köztük a filmpalkátokat a kor jeles magyar képzőművészei alkották meg. Nem csak a magyar filmeket népszerűsítették a magyar grafikusok, hanem a hazánkban bemutatott külföldi filmekhez is ők készítették a plakátokat.

Németh József reklámszakembert arra hívta fel a figyelmet, hogy a kor reklámjai inkább voltak szimbolikus jelentőségűek, jelképek, mint eladásösztönző eszközök. A szakember lapunknak arról is mesélt, hogy milyen volt az a gazdasági, politikai környezet, amelyekben ezek a plakátok megszülettek, és minek köszönhető az, hogy ezeket a valóban művészi színvonalú grafikák képzőművészek keze alól kerültek ki.

 

Nézze meg a videót, amiből még több érdekességet tudhat meg!

A december 31-ig látogatható „Plakáttörténetek 1969 – Válogatás a Pest-Budai Árverezőház gyűjteményéből”, valamint a „Hetven vagy Hatvan – Válogatás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből” című kiállítás megnyitója október 17. 18:00 órakor lesz.

Helyszín: Esterházy-palota ( Győr, Király utca 17. )

A tárlatokat bemutatja Dr. Rechnitzer János műgyűjtő és Grászli Bernadett múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában