Elhanyagolt állapotban

2019.09.16. 14:22

Megérett a renoválásra az omladozó győri kereszt

Rábaszentmihály és Kisbabot határán, de még a község közigazgatási területén, a Kisbabotot a téti úttal összekötő tagút mentén áll egy rossz állapotban lévő emlékmű.

kisalfold.hu

Téglából építették, vakolása omladozik, tetején egy kereszt jelzi, hogy szakrális emlékről van szó.

Egy monogram, M. G. olvasható homlokzatán, illetve az 1908-as évszám.

Horváth Gábor, a község polgármestere elmondta érdeklődésünkre, hogy az emlékmű egy úgynevezett győri kereszt. A betűk az 1908-as felújítás támogatóját, Makkos Gábort jelölik. „Tudjuk, hogy értékes emlékmű áll falunk határában. Nem is akarjuk, hogy teljesen az enyészeté legyen, szeretnénk felújíttatni. Az önkormányzatnak önerőből ehhez nem lesz forrása sajnos, de keressük a pályázati lehetőségeket” – fogalmazott a polgármester.

A rábaszentmihályihoz hasonló, de jó állapotú győri keresztek találhatók Bodonhelyen és Rábaszentmiklóson, igaz, azok a falvak központjában.

Az emlékművek Győr felszabadulásának, törököktől való visszavételének örömét hirdetik. Nyugat-Magyarországon, a Győri Egyházmegye régi területén, Alsó-Ausztriában és Stájerországban is állítottak ilyeneket. A történelmi Magyarországon győri keresztnek tekintett képoszlop van Savanyúkúton, Lajtapordányban és Kismartonban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában