Borverseny

2024.04.25. 09:00

Negyvenöt borminta szállt versenybe Bágyogszováton

A Rábaköz legnagyobb „boros” rendezvénye a Bágyogszováti Borverseny. Idén már a tizenegyediket rendezte meg a Bágyogszovátért Egyesület. Tizenkét településről harminc termelő negyvenöt italmintát küldött bírálatra, melyek huszonhárom termőhelyről származtak. A negyvenöt mintából huszonnégy vörös-, tizenöt fehér-, öt rozé- és egy schiller bor volt. Összesen tizenöt szőlőfajtát értékelt a bírálóbizottság.

Kisalföld.hu

Tudós Tibor a legjobb helyi borért vehetett át díjat. Fotó: Takács Gábor

A helyben termett és helyben készített borok kategóriájába huszonnégy nevezés érkezett, közülük a zsűri Tudós Tibor nedűjét találta a legjobbnak. A vásárolt szőlőből, de helyben készített kategóriában huszonegy mintáról döntöttek, a győztes bor Lőrincz Ádámé lett. Összesen hat bronz, tizennégy ezüst és huszonöt arany minősítést osztottak még ki a versenyen. 

Különdíjakat is átadtak az eredményhirdetésen. A Darázsdi Gézáné által felajánlottat Takács Zsolt és Takács Tamás kapták meg. A Bágyogszovátért Egyesület különdíját Kiss László érdemelte ki. Ozsváth Andráshoz került a Nemzeti Agrárkamara felajánlása, a „Bágyogszovát község különdíja” kitüntetést Kausits Béla vehette át. A verseny legjobb borának járó vándorserleget Horváth Péter kékfrankos rozéja kapta. 

A borverseny zárórendezvényén a kulturális műsorban a Bágyogszováti Nótaklub, Tóth Ferenc zenész és Bene Gabi énekes szerepelt. 

Az eseménnyel minden évben a falu szőlős hagyományai előtt tisztelegnek és a néhai borosgazdákra emlékeznek a szervezők és a résztvevők. A község határában egykor több helyen is termeltek bort a helyiek a hegynek nevezett területeken. Az első tőkéket a XIX. században telepítették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában