Győri állatkert

2024.03.23. 19:23

Tizennyolc éves BouBou, a győri elefánt - Nem akármilyen születésnapi buliban volt része - videó, fotók

Emberi években számítva nagykorú lett BouBou a győri Xantus János Állatkert elefántbikája. Szombaton a látogatok körében, finom falatokkal ünnepelte meg 18. születésnapját a négyfős elefántcsapat második legidősebb tagja. Bár emberként BouBou már felnőttnek számítana, az elefántok életciklusát tekintve még csak kamasz.

Dániel Viktória

BouBou 2006.03.23-án született a hodenhageni Serengeti-Parkban. Közel három éve él Győrben. Fotók: Csapó Balázs

  • Már az ünneplés előtt izgatottan figyelte az elefántcsapat, ahogy a dolgozók előkészítik az lakomát.
  • Elsőként az ünnepelt léphetett be az elzárt kifutó részbe és rögtön hozzá is látott, hogy a friss zöldségeknek.

- A csapat ínyence Pembé a rangidős bika, akinek kedvence a póréhagyma, a többieknek nincs ilyen látható preferenciájuk. Az elefántjaink a szénához egész nap hozzáférnek, zöldségeket pedig reggel és eset kapnak – mondta el Tóth Zoltán az állatkert kommunikációs és marketing munkatársa. - Boubou naponta körülbelül 150 kilogramm takarmányt és gyümölcsöt fogyaszt el, de mint minden tinédzser ő is növésben van még. Felnőtt súlya akár öt és fél tonna lehet.

Az elefántok átlagosan 60-70 évig élnek, de vannak állatkertben élő példányok amelyek már nyolcvanas éveik derekán járnak.

- A születésnapokat korábban a gondozókkal ünnepelték az állatok. Tavaly döntöttünk úgy, hogy a népszerűbb lakók esetében ezt közösségi eseménnyé tesszük, mint egy bepillantást nyújtva a színfalak mögé. Sokan kifejezetten azért választották a mai napot az állatkerti látogatáshoz, hogy részt tudjanak venni BouBou születésnapján.

BouBou 2006.03.23-án született a hodenhageni Serengeti-Parkban. Születésekor súlya 110 kilógramm, magassága pedig 95 centiméter volt. Körülbelül egy hónapos korában ezer javaslat közül húzták ki a nevét. a A "Bou-Bou" név jelentése szuahéli nyelven "kis elefánt". 2012-ben költözött a Zoo de La Flèche-i állatkertbe, ahol igazi sztár lett. Plüss figurák, ajándéktárgyak készültek róla. Egyszer még Paul nevű jósló poliphoz hasonlóan Boubou véleményét is kérték egy futball mérkőzés eredményével kapcsolatban. A France 4 TV csatornán vetített teleregény állandó szereplője volt. Ezért 2021. június 4-i Győrbe költözését egy 11 tagú tv stáb is végig kísérte. Ő az első elefánt, aki a győri állatkertbe költözött.

 - Időnként féltékenyen követi nyomon, ahogy Rungwe és Kito játszik. A tv sztár kamasz fiú hozzászokott a figyelemhez, így teljesen „felháborítónak” tartja, amikor épp nem ő van a középpontban. De úgy látjuk, hogy mostanra kezd megbarátkozni az új helyzettel. A gondozóival jó viszonyt ápol, a többi elefántbikához hasonlóan ő is naponta végzi a tréninget. Ezek a feladatok nem cirkuszi látványosságként szolgálnak, hanem fontos szerepet játszanak abban, hogy az állatok együttműködőek legyenek egy esetleges orvosi beavatkozás során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában