Itt a tavasz

2024.03.17. 15:23

Tavaszi fesztivál - A hímes tojás napja Győrben: viasszal írt motívumok - fotók, videó

100 program 10 helyszínen - A hímes tojás napjával startolt el a Tavaszi Fesztivál Győrben

Simon Roberta

Elkezdődött szombaton Győrben a Tavaszi Fesztivál, amely a város kulturális intézményeinek sokszínű programkavalkádját kínálja április 6-ig. Tíz helyszínen 100 programmal várják a látogatókat több héten át. Vasárnap, a hímes tojás napján a megújult Generációk Művelődési Házába látogattunk el, a hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Húsvétváró programot.

A rendezvényre az ország különböző részeiről érkeztek mesterek, népi iparművészek, hogy bemutassák tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. A térségből komáromi és két győri alkotói is elhozta portékáit, valamint a helyszínen is készítettek egy-egy terméket. Így az érdeklődők közelről is megfigyelhették a művészek aprólékos munkáját. Megcsodálhattuk a sárközi, a gyimesi és a moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de láttunk áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett díszt is.

Nem csak hasznos ötleteket kaphattak az érdeklődők a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták a különféle technikákat. Az emeleti játszóházban lehetett tojást festeni, írókázni, vagy papírból húsvéti tematikához kötődő díszeket alkotni. A kirakodóvásárban pedig a kézművesek portékáiból -szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia - válogathattak a látogatók. Közben a háttérben a kosárfonók dolgoztak szorgosan.

A Győri Tavaszi Fesztivál a város első nagy fesztiválja idén, könyvbemutatókkal, báb és felnőttszínházi előadásokkal, mély beszélgetésekkel, sztárvendégekkel, gyermekprogramokkal és szeniortánccal is várják napról napra az érdeklődőket.

Nem maradhat el a húsvéti vásár sem, amit március 22. és 30. között rendeznek meg a Baross Gábor és az Arany János utcában. A felállított 30 pavilonban kínálnak majd kézműves termékeket, ajándéktárgyakat és ünnepi díszeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában