Próbaéneklés

2024.03.10. 09:00

Minden szólamban keresik a pluszt - Új tagokat toboroz a Goldmark Énekegyüttes Sopronban

Új tagokat vár soraiba a soproni Goldmark Énekegyüttes. Jelenleg nyolc fővel működnek, de a repertoár bővítése és a koncertbiztonság miatt szeretnék minden szólamban egy-egy pluszénekessel bővíteni a létszámot.

Bódvai Ildikó

A Goldmark Énekegyüttes tagjai számára a zene több, mint hobbi.

– Hét évvel ezelőtt Mike Rolland szervezte az énekegyüttest, zömében barátok, ismerősök részvételével. Van közöttünk pedagógus, könyvelő, buszvezető, sőt, énektanár is, de egyikünk sem képzett énekes, a zene szeretete tart össze bennünket. Jelenleg nyolcan vagyunk, de tíz-tizenkét fő lenne az ideális létszám, hogy bővíteni tudjuk a repertoárunkat és magabiztosabban vállalhassuk el a felkéréseket. Ne kelljen az utolsó pillanatban átalakítani a koncert anyagát, ha véletlenül kiesik valaki. Amennyiben sikeres lesz az akció, szeretnénk, ha minden szólamhoz csatlakozna egy-egy új tag – magyarázta Palotai Árpád, a kórus egyik tagja a tagtoborzás okát. 

A Goldmark Énekegyüttes a város legújabb kórusa. Neve összefonódott a különleges hangulatú, kuriózumnak számító előadásokkal, ahol a klasszikus repertoár dominál, de a régi zenétől egészen a kortársig adnak elő darabokat. Tagjai számára a zene több, mint hobbi. A közös munka eredményeként kel életre újra és újra a zene csodája. Az énekesek munka mellett, rendszeres próbákon készülnek a fellépésekre, repertoárjukat közösen választják ki. Az elmúlt években Bécsben és Erdélyben is felléptek. Azt remélik, hogy megtalálják új tagjaikat, akikkel együtt írhatják tovább az együttes történetét. A pályázóknak két kórusdarabot kell elénekelniük az együttessel. 

– Elsősorban olyan jelentkezőket várunk, akik elkötelezettek a kamarazenélés iránt, ahol gyakori, hogy egy énekes egyedül énekli a szólamát. De azokat is jelentkezésre bátorítjuk, akiknek még nincs ilyen tapasztalatuk. Nemcsak énekhangokat, hanem személyiségeket keresünk, akik jól passzolnak a Goldmark-családba – tette hozzá Palotai Árpád. Akinek az énekegyüttes bizalmat szavaz, az néhány darab erejéig már az őszi, zsoltárfeldolgozásokból szerkesztett koncerten is bemutatkozhat. Addig pedig a heti, jó hangulatú, szeretetteljes légkörű próbákon válhat a közösség tagjává. 

A próbaéneklés március 14-én és 28-án lesz Sopronban, amire a létrehozott Facebook-eseményen, vagy az [email protected] e-mail-címen lehet jelentkezni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában