Idegen nyelv

2024.03.18. 11:28

A nyelvtudás a fontos, nem a papír - Sokan tanulnak felnőttként nyelveket Győr-Moson-Sopronban

Kisalföld.hu

A nyelvtudás fontos, nem az oklevél

Többen kezdenek el felnőttkorban nyelvet tanulni, a diákokat pedig főleg a sikeres felvételi motiválja – ez derül ki körképünkből, amelyben egy soproni és egy győri nyelviskolát kérdeztünk.
– Úgy tapasztaljuk, hogy az elmúlt években csökkent a nyelvvizsgára jelentkezők között a felsőoktatásban tanulók és nőtt a középiskolás diákok száma – osztotta meg lapunkkal Juranits Anita, a soproni Verso nyelv­iskola vezetője és némettanára. – Ennek főleg az lehet az oka, hogy ma már az egyetemek, főiskolák maguk határozzák meg, hány pontot ér a nyelvvizsga a felvételin. Így váltak a továbbtanulók érdekeltté a megszerzésében – tette hozzá. – A legtöbben a németet és az angolt választják, de vannak, akik lengyelül, spanyolul, franciául, olaszul vagy oroszul tanulnak, főleg a munkájuk miatt.

DSC_6125
Népszerű a nyelvtanulás térségünkben. Felvételünkön Horváth Alexandra tanuló és Ouatiki Omar Mehdi nyelvstúdió-vezető. Fotó: Rákóczy Ádám

– Az árak is sokat változtak, jelenleg egy B2-es komplex nyelvvizsga körülbelül 50–55 ezer forintba kerül. Ez természetesen visszaigényelhető, ha az az első sikeres vizsga – mondta el Juranits Anita, a soproni Verso nyelviskola vezetője és némettanára. 

Nem az oklevél a cél 

– A munkaerőpiacon több lehetősége van annak, aki beszél valamilyen idegen nyelvet. A diplomához már a legtöbb egyetem nem kér nyelvtudást igazoló oklevelet, talán ezért kevesebb a diák, de az élethez továbbra is fontos maradt – osztotta meg lapunkkal ­Ouatiki Omar Mehdi, a győri Hollywood Nyelvstúdió vezetője. Hozzátette: sok tanuló nem áll meg a középfokú nyelvvizsgánál, inkább a felsőfokú megszerzésére törekednek. 

Jelentősen megnőtt azok száma, akik külföldi munkavállalás céljából tanulnak.– A jelentkezőink elsősorban azért szeretnének megtanulni angolul, hogy magabiztosan kommunikálhassanak. Kínosnak érzik a tudás hiányát. Ezek az ő szavaik, de természetesen a kép árnyaltabb. Jelentősen megnőtt azok száma, akik külföldi munkavállalás céljából keresnek meg bennünket, vagy a karrierjükben szeretnének előbbre lépni – részletezte Omar. 

Kovács Jánosné négy hónapja tanulja a németet, célja a társalgási szint elérése. Juranits Anita van a segítségére. Fotó: Máthé Daniella

Nem lehet lemaradni 

A stúdióban a tizenévesektől a 60–70 éves korosztályig sokan megfordulnak – tudtuk meg Ouatiki Omar Mehditől. Minden diák személyre szabott programot követ, önállóan haladnak. Ha elakadnak, akkor az oktatók besegítenek. Nem versenyeznek egymással a tanulók, így nem lehet lemaradni sem. Mindenki halad a saját tempójában a maga által kitűzött cél felé. A Covid ideje alatt népszerű lett az online oktatás. Ez is teljes értékű tudást ad, de ahogy a nyelvstúdió vezetője elmondta, ők hatékonyabbnak látják az offline, tantermi verziót. Minden jelentkező maga dönti el, melyiket részesíti előnyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában