Előadás

2024.02.03. 16:32

Pálosok emlékezete - Egyháztörténeti ritkaság a Sopronbánfalván írt könyv

A szerzetesek világnapján a pálos barátok soproni történelmének egy különleges szelete is megelevenedett a Sopronbánfalvi Kolostorban tartott előadáson.

Bódvai Ildikó

Bojtos Anita történész a pálos rend történetét elevenítette fel.

Fotó: Máthé Daniella

A történelmi épületek terei akkor válnak igazán érdekessé, ha nem csak tárgyak vagy fotók mutatják be a múltat, hanem bepillantást nyerhetünk a korábban ott élők mindennapjaiba is. Sopronbánfalván, az egykori pálos, majd karmelita kolostorban ugyan már nem élnek szerzetesek, de a február másodiki világnapon Bojtos Anita történész előadásának segítségével vállalkoztak arra, hogy felelevenítsék a pálos rend újoncainak tevékenységét.

Az előadás központjában Jászói Nagy Imrének, a rend 17. századi karizmatikus újoncmesterének „Az élet és a halál könyve” című munkája állt, melyben a novíciusok személyes adatai, származása mellett azok viselkedésének rövid jellemzését is vezette. 

- Ez a dokumentum egyháztörténeti ritkaság, ebből az időszakból ilyen részletes bemutatás nem áll a kutatók rendelkezésére a többi magyarországi rend vonatkozásában – szögezte le Bojtos Anita a kolostor Noviciátus termében.

Az esemény szervezőinek célja, hogy a jelenleg a budapesti levéltárban található kötetet a közeljövőben annak keletkezési helyszínén, tehát a Sopronbánfalvi Kolostorban is bemutathassák a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában