Demencia

2024.02.19. 16:07

Irányt mutathat a demenciastratégia - Meredeken emelkedik a betegek száma

Szinte nincs olyan ember ma Magyarországon, akinek az ismeretségi körében ne lenne olyan személy, akit érint a demencia. Világszinten meredeken emelkedik a betegek száma, nemrég hazánkban is bejelentették, hogy készül egy átfogó demenciastratégia. Utánajártunk, hogy térségünkben milyen a demensellátás, valamint szakembereket kérdeztünk arról, mit várnak az új stratégiától. Győr-Moson-Sopron három nagyvárosában érdeklődtünk.

Kisalföld.hu

A készülő demenciastratégia a remények szerint útmutatást, szakmafejlesztési innovációkat fog tartalmazni. Fotóillusztráció

Többségében Száz százalékon 

– Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr számos lehetőséget kínál a demenciával élők számára – mondta Király Csabáné szakosított ellátási igazgatóhelyettes és Raffai Andrea központi igazgatási csoportvezető. Ezek közül a 28 férőhelyes demens nappali ellátás, az átmeneti ellátást nyújtó időskorúak gondozóháza és a négy idősek otthona jelentőségét emelték ki. 

A Kálóczy téri idősek otthonában a súlyos demensek ellátására 31 férőhelyes részleg működik, de mindegyik otthon fogad demenciával élőket. A bentlakásos intézményekben az ellátottak 40–50 százaléka középsúlyos, súlyos demenciával él, ami komoly kihívást jelent az ellátás során.

A szolgáltatások többségének 100 százalékos a kapacitás­kihasználtsága. 

A demens nappali ellátásra várakozók száma folyamatosan emelkedik, az ellátás bővítése szükségszerű. Fontos lenne egy demenciával élő idősek ellátására alkalmas otthon létrehozása is, mivel speciális ismereteket, komplex ellátást igényel. Ez előrevetíti a képzés és a feladatellátás újragondolását. Mindezek mellett a hozzátartozók demenciával kapcsolatos ismeretbővítése, illetve a lakosság és a szakemberek megfelelő tájékoztatása elengedhetetlen. Problémát jelent, hogy az egészségügyi ellátás, pénzügyi és jogi területen a hozzátartozó nem tudja megfelelően képviselni a demenciával élők jogait. Jogi lehetőségként felmerül a gondnokság, de ezt nem szívesen veszik igénybe. 

A szolgáltatóknak együtt kell működniük 

Az ismeretterjesztést, a prevenciót, a korai diagnózist és az érintettek, valamint családjaik támogatását emelte ki Zimmerer Károlyné, a mosonmagyaróvári székhelyű Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője is. A szakember ugyancsak az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését látja szükségesnek. Szerinte a stratégia sikere azon múlik, hogy a szolgáltatók mennyire tudnak együttműködni a demens betegek ellátása érdekében. 
Mosonmagyaróváron az Alapszolgáltatási Centrum segíti az otthonukban élő idős, beteg embereket étkeztetés, házi segítségnyújtás keretében és idősek klubjai révén. Az önmaguk ellátására nem képes időseknek átmeneti és tartós lakhatást biztosítanak három helyszínen. A mosonmagyaróvári intézményi egységben van demensellátás, a vidéki klubokban nincs, de Jánossomorján és Lébényben fogadnak demenciával élőket. 

A DIÓ segített tájékozódni 

Sopronban a Soproni Szociális Intézményen belül a Balfi úti idősek otthona és az Ikva idősek otthona gondozza az enyhe, középsúlyos és súlyos demens lakókat, valamint nappali ellátásra idősklubokat biztosítanak. Utóbbihoz kisbuszos, kísérős szállítást is kínálnak. 

Ezenfelül havonta megrendezik az Alzheimer Cafét, ahol a családok részletes ismereteket szerezhetnek a betegségről. Két évvel ezelőtt megvalósult a Soproni Szociális Intézmény és a Katolikus Szeretetszolgálat együttműködésében a DIÓ (Demencia Információs Órák) program, amelynek keretében ingyenes előadás-sorozatban nyújtottak támogatást a szakemberek a családoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában