Vizes élőhelyek

2024.02.11. 12:55

Előadás Hegykőn: a klímaváltozás a Fertő-tájon is leginkább a vízhiányban mutatkozik meg

A hegykői Mariska Néni Házában A víz szalad, de a kő marad címmel egyik kutatási területéről, a vizes élőhelyekről és az erdő-víz kapcsolatáról tartott előadást prof. dr. Gribovszki Zoltán, a Soproni Egyetem egyetemi tanára, az MTA köztestületi tagja.

Bódvai Ildikó

A péntek délutáni rendezvény témaválasztásával kapcsolatban Tislér Diána, a Mariska Néni Háza megbízott irodavezetője elmondta, azért esett erre a választás, mert február 2-án a Vizes Élőhelyek Világnapja volt. A klímaváltozás pedig a Fertő-tájon is leginkább a vízhiányban mutatkozik meg.

Gribovszki Zoltán érdekes aspektusból mutatta meg a témát, a bibliai történetek és tudományos kutatások között vonva párhuzamot. Előadásában figyelmeztetett, változó világunkban egyre jelentősebb a vízhiány és e tekintetben fontos a személyes felelősségvállalás. A programot Kóczán Krisztina festőművész, A négy őselem játéka a vásznon című kiállítása színesítette. A téma nem véletlen, hiszen február hónapban a szombat délelőtti gyerekfoglalkozások fő témája a négy fő alapelem. A program során Németh József több vízhez és természethez kapcsolódó verset mondott el, köztük sajátját is. Az előadás végén a Hegykőn élő és alkotó Gergely István író szintén saját versével örvendeztette meg a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában