Publicisztika

2024.02.28. 07:01

Egyenesen tovább

"És lőn csoda, egyszer csak ismét a géphang lép főszerepbe a „Megérkezett a céljához!” bejelentéssel."

Mohay Gábor

Az élelmiszerlánc üzletében a zöldségessor túloldaláról az emberi beszédtől eltérő hangú felhívás hallatszott: „Haladjon egyenesen tovább!” Az ismerős felszólítás kíváncsivá teszi az embert, megpróbál utánaeredni a dolgoknak. És lőn csoda, egyszer csak ismét a géphang lép főszerepbe a „Megérkezett a céljához!” bejelentéssel.

Mivel a pénztárnál egyetlen férfi kezdett kotorászni a zsebében, nyilvánvalóvá vált a sejtés: emberünk a GPS (a haditechnika által kifejlesztett globális helymeghatározó rendszer) segítségével tájékozódott a keresett élelmiszerek között, és a fizetéssel céljához ért. Miközben eszünkbe jutott, hogy anno Budapesten, esetleg Bécsben, a Trabant volánja mögött, ölünkben térképpel kerestük az utat a Skála Áruház vagy a Mariahilferstrasse felé.

Sokat látott kamionsofőrök a megmondhatói, miként igazodtak el a világban GPS nélkül, sikeresen. Ma pedig már gyalogosan is használatos. A férfi fizetett, eltette a blokkot, a zsebéből elhangzott: „Forduljon balra!” Másfelé nem is lehetett, arra volt a kijárat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában