Ezeket a felvételeket kár kihagyni

2024.02.17. 07:01

Díjazták a Fertő-táj legszebb házait - Fotókon mutatjuk a legszebb épületeket

A Fertő-táj legszebb háza díjra pályázó épületek mindegyike illeszkedik a tájba. Közülük azonban négyről mondható el, hogy építészeti megoldások tekintetében nem csupán jók, hanem példaértékűek. A díjakat a napokban adták át.

Bódvai Ildikó

Kóczán Zsolt és felesége, Anikó lányaikkal – Sárával, Lilivel és Borbálával – együtt büszkék szép új otthonukra. Fotó: Szalay Károly

  • – Nagyon örülünk az elismerésnek és annak, hogy mások is értékelték az igyekezetünket. Mindig is tradicionális falusi házat szerettünk volna magunknak, persze olyat, amely energetikailag megfelel a mai kor elvárásainak. Törekedtünk rá, hogy minden tájba illő legyen – mutatta örömmel családi házukat Kóczán Zsolt.
  • Az ítészek elvárása egységes – olyan legyen az épület, ami nem uralja a tájat, hanem illeszkedik bele.
  • A pályázatnak az is célja, hogy példát mutasson az építkezés előtt állóknak, legyen szó felújításról vagy új épületről.

– Van hangulatos tornácunk, az ablakok fából készültek, és az udvart sem parkosítottuk agyon, meghagytuk az eredeti vadgyepet, mindössze a kocsibejáró előtti rész kapott térkő burkolatot – folytatta családi házuk bemutatását Kóczán Zsolt. Feleségével és lányaikkal 2019 szeptemberében költöztek be új otthonukba, amely most a vidék legszebb új építésű háza lett.

A Kóczán család tornácos, falusi háza harmonikusan illeszkedik a tájba. Fotó: Szalay Károly

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület kétévente írja ki a Fertő-táj legszebb háza pályázatot. Tavaly három kategóriát hirdettek meg. A felhívásra hat beadvány érkezett, melyeket a Fekete Szilárd és Fodróczy József építészmérnökök, Kemenár Katalin tájházvezető, valamint Körmendy János alkotta szakmai zsűri értékelt.

– A pályázat célja, hogy példát mutasson az építkezés előtt állóknak, legyen szó felújításról vagy új épületről, családi házról vagy középületről. A bírálat során az a dolgunk, hogy komplexen, a teljességre törekedve nézzük a pályázatot, mert a felhívásban szereplő összes szempont fontos. Nem véletlenül van több kategória, hiszen nehéz például a családi házat a középülettel összevetni. A tekintetben azonban egységes az elvárás, hogy olyan legyen az épület, ami nem uralja a tájat, hanem illeszkedik bele, valamint hordozza a Fertő-tájban gyökerező értékeket – mondta Körmendy János Hild-, Pro Régió és Palóczi-díjas építészmérnök, főépítész, a bírálóbizottság szakmai vezetője.

Hozzátette, annak kifejezetten örül, hogy idén külterületen épült házzal nem pályázott senki. A díjakat Fertődön adta át a napokban Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke. A négy nyertes mellett azok a felújított épületek is elismerő oklevelet kaptak, amelyekkel pályáztak ugyan, de nem nyertek díjat.

Különdíjat kapott a hegykői Öregiskola felújítása. Fotók: Máthé Daniella

– Ezek is szép munkák – indokolta a döntést a szakmai vezető –, de néhány részlet miatt mégsem példaértékűek. Tavaly a „Legszebb ház a Fertő-tájon” címet felújított épület kategóriá­ban a fertőhomoki ravatalozó átalakítása nyerte el. Tervezője Várhelyi Gergely építészmérnök volt, építtetője a fertőhomoki önkormányzat.

A fertőhomoki ravatalozó Radovits Tibor polgármesterrel.

Új épület kategóriában Hidegségen, a Domb utca 11. számú családi házat ismerték el, melynek tulajdonosa Kóczán Zsolt és Kóczán-Horváth Anikó, tervezője pedig Lieb Roland építész, tervezőművész. Természet-, táj-, településkép-, klíma- és energiatudatos épületek kategóriá­ban az építtető Sá-Ra Termál Kft. és Józsa Dávid építészmérnök munkáját, a hegykői Hotel HegiQ-t jutalmazták. Különdíjat kapott a hegykői Öregiskola felújítása és plébániai közösségi házzá alakítása, amelynek felelős tervezője szintén Józsa Dávid volt.

A hegykői Hotel HegiQ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában