Napi rutin

2024.01.14. 10:00

Oszlassuk el a tévhiteket! Otthoni arctisztítás profi módon

Az arctisztítás a napi arcápolási rutin legfontosabb része, mégis sok a tévhit e témában. A nem megfelelően végzett művelet a bőr kiszáradását, pattanások és finom ráncok megjelenését okozhatja.

Kisalföld.hu

Számos szempontot figyelembe kell venni, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő arcápolási termékeket.

Fotó: Shutterstock

Ajánlott az arctisztító kefe napi használatra? 

Alapjában véve nem, bár vannak olyan készülékek és hozzá tartozó fejek, valamint lemosók, amelyeket a mindennapi arctisztítás és -ápolás rutinjához fejlesztettek ki. Általánosságban azonban elmondható, hogy az elektromos arctisztító kefe rendszeres alkalmazása nem garantálja a gyönyörű, ragyogó bőrt. Az ilyen típusú eszközök használatakor nem szabad elfeledkezni arról, hogy nemcsak a bőr felszínét tisztítják, hanem a mélyebb réteget is, így könnyen mikro­sérülések keletkezhetnek az elvékonyodott, természetes olajoktól megfosztott bőrön, irritációt okozva. 

Érdemes mindig új arctisztítót kipróbálni?

Nem tilos, de bizonyos kor után a bőr egyre szárazabbá válik. Addig is sok minden befolyásolja az állapotát a környezeti hatásoktól kezdve a bőr típusán át a hormonális változásokig. Célszerű figyelni a bőr igényeit, és olyan terméket választani az arctisztítás folyamatához, amilyenre ép­­­- pen szüksége van. Válasszunk hidratáló, szappanmentes arclemosót olyan értékes hatóanyagokkal, mint az Aloe vera, a kókuszdióolaj és az E-vitamin. 

Az olajos tisztítók nem ajánlottak?

Az olajos arctisztítók, micellás vizek rendkívül hatékonyan távolítják el a sminket, ráadásul vannak kimondottan zsíros bőrre kifejlesztett termékek is. Az olaj vonzza és könnyedén eltávolítja a szennyeződéseket, a sminket, miközben hidratálja a bőrt. Ha a bőre zsíros, pattanásokra hajlamos, válasszon vitaminokban gazdag, nem komedoképző olajat (vagyis olyat, amely nem tömíti el a pórusokat), például olíva-, feketeribizli- vagy szezámolajat tartalmazó készítményt. Az olajat önmagában is használhatjuk lemosóként: száraz bőrre vigyük fel, nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe, majd öblítsük le. 

Hetente egyszer az esti arctisztítás során használjunk hámlasztó maszkot. A hámlasztó maszk javítja a bőr tónusát azáltal, hogy eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben előkészíti a bőrt az éjszakai krémhez, szérumhoz vagy maszkhoz – javasolta Szabados Kitty kozmetikus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában