Passzold vissza, Tesó!

2024.01.15. 10:01

A közintézmények közül a soproni könyvtárban gyűjtötték össze a legtöbb használt mobiltelefont

Ötödik éve tart a "Passzold vissza, Tesó!" elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

Kisalföld.hu

Forrás: Jane Goodall Intézet / Facebook

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye szerint az 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban, 2023 év végére a visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 130 gyűjtőponton 1800 kg.
A szervezők elégedettek az eredménnyel köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját!

Ötödik éve tart a "Passzold vissza, Tesó!" elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a közösségüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba.

Oktatási intézmény kategóriában a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola, a közintézményként a Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron nyert.
A gyulai Implom József Általános Iskola nyerte a legötletesebb gyűjtődoboz elkészítéséért a különdíjat.

A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében.
A legjobban teljesítő KKV, intézmény, oktatási intézmény, valamint a különdíjas szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba "Mobiltelefonokkal a gorillákért" címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint a Nagyvállalat és a KKV kategóriák győztesei egy-egy Zöld Iroda - Zöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében.

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes mobilkészüléket, GPS-t és ezekhez tartozó töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Together we can! Together we will! Together we must!

- Dr. Jane Goodall

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE -ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában