Konfetti nélkül

2023.12.31. 12:00

Szilveszter a Pannonhalmi Főapátságban: Lujzi kutya főapáti védelmet kap

Ez az ünnep valahol a szent és a profán határán áll Dejcsics Konrád szerzetes, a monostor kulturális igazgatója szerint.

Bella Violetta

Dejcsics Konrád

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

– Az egyházi naptárban az óév nem szerepel, de január 1-je igen, ami az Istenszülő Szűz Mária ünnepe és a Béke vasárnapja. De azért 31-én este a liturgiánkon a szövegek már ehhez a Mária ünnephez kapcsolódnak, de visszatekintünk az évre, és hálaadó imádságot mondunk, amiben felidézzük a szerzetes közösség eseményeit is.

Erre a hálaadó alkalomra bárkit szeretettel látnak a nyolcszáz éves bazilikában, utána viszont saját közösségükben töltik az est további részét a szerzetesek. 

– Vacsorázunk, majd jön a vigília és utána következik a közösségi része az ünnepnek, a karácsonyfánál jövünk össze. Van pezsgő, társasjáték, Cirill atya pedig vetít az elmúlt év vicces vagy jelentős eseményeiből, néha egy-egy régi képet is, amin kihívás magunkra ismerni. Ha valaki kibírja fennmaradhat persze éjfélig, de ezt nem mindenki vállalja.

Imádsággal, munkával és közösségben

Kedves vonása az estének, hogy Asztrik főapát úr mindig felajánlja, hogy ha Lujzi kutya félne, akkor ő szívesen vigyáz rá.

Lujzi, a vörös színű labrador egyébként a keleti kertben kennelben él, 2019-ben hozták őt egy alföli tenyésztőtől. – De egyébként olyan vastagok a monostor falai, hogy a tűzijáték hangja nem is ér el. Ugyanakkor a várhegyre jönni éjfélkor érdemes, mert a környék összes tűzijátékát látni innen.

A reggel újra korai imádsággal kezdődik, ezért olyan sokáig nem maradnak fel, ahogy szerpentin, konfetti és vicces parókák sem kísérik az ünnepet. – Békés nyugodt este közösségben – mondja Konrád atya.

Más távlat

Ugyanakkor nem telik lelkipásztori munka nélkül ez a pár nap, mert huszonöt fiatal vesz részt a csendes szilveszteren a főapátságban. Számukra lelki programokat, beszélgetéseket tartanak az atyák. – A fiatalok szilveszter éjjel röviddel éjfél előtt a bazilikában gitáros éneklést tartanak. Elsején a misén pedig – mivel a nyolcadik nap karácsony után Jézus körülmetélésének az ünnepe – a megtestesülés titkát járják körül a liturgikus szövegek. A Niceai hitvallás valóságos Isten valóságos ember, azaz Jézus kettős természete és Mária Istenszülősége a teológiai központ ekkor.

– Ez azért jó, mert ez az ünnep egészen más szinten horgonyoz bele minket az idő folyásába, mint az óév, és az újév. A keresztény ember számára ez nem baj ha egy üdvtörténeti távlatba helyeződik bele. Nekünk is itt az ezeréves monostor segít tágabb összefüggésben látni az életet. Szerintem fejleszegve dacolni, hogy mi már csak azért sem örülünk, mert a világ dorbézol az legalább annyira hiba lenne, mintha mi is úgy ünnepelnénk, hogy elengedünk minden korlátot. A kolostor ellenkultúra, de nem ezen a téren. Akik örülnek örüljenek: a megtestesülés is arról szól, hogy van helyünk egy másik világban, ebben a világban pedig Istennel együtt van helyünk, aki pedig nem akarja kiszorítani az örömöt és a közösség tapasztalatát az emberéletből, hiszen maga is ünnepelt - zárta gondolatait Dejcsics Konrád szerzetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában