kisalfold.hu podcast

2023.12.31. 08:05

Konyha, újév, fogadalom - Miért fulladnak kudarcba az év elején tett ígéreteink - Varga-Horváth Adriennel beszélgettünk + receptek

A konyha tele van újévi fogadalmakkal, de vajon melyik lesz életszerű és tartós?

Pozsgai Kitti

Varga-Horváth Adrienn

Varga-Horváth Adriennel, a Mákvirág Gasztro Klub ügyvezetőjével arról beszélgettünk, miért fulladnak kudarcba a legtöbbször, az év elején tett ígéreteink. Vajon tényleg kudarcok ezek? Adrienn szerint nem minden esetben. Szó esett arról is, hogyan tud a gasztroklub új lendületet, ötleteket adni a főzéshez, beszélgettünk egészségesebb nasikról, a sötét napokat felvillanyozó harapnivalókról, amik bizonyítottan a téli depresszió ellenségei. Adrienn újévi receptjeiben a főszerepet a mák és a lencse kapta, főzzenek velünk és közben hallgassanak minket.

Hallgassa meg!

FÜSTÖS VÖRÖSLENCSE LEVES

Hozzávalók 4 főre: 2 evőkanál olaj, 1 hagyma szeletelve, 2 sárgarépa karikázva, 1 kk őrölt kömény, 2 fokhagyma szeletelve, 1 kk füstölt paprika, csipet barna cukor, 1 tk vörösborecet, 150 g vöröslencse, 1 doboz paradicsomkonzerv, 800 ml alaplé. Füstölt kolbász a feltéthez.
Elkészítés: az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket és a répát. Az ecettel forraljuk kicsit, majd összeforgatjuk a lencsével, és felöntjük a paradicsommal és az alaplével. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, közben megpirítjuk a félkarikákra vágott kolbászt. Ha megpuhultak a zöldségek, kicsit beleturmixolunk, és a pirított kolbászmorzsával tálaljuk.

 

FÜSTÖS VÖRÖSLENCSE LEVES

KÓKUSZTEJES LENCSE CURRY

Hozzávalók 4 főre: 15 dkg beluga, zöld vagy vörös lencse, 6 dl alaplé (felhasználhatjuk hozzá a csicserikonzerv levét is), 2 lilahagyma, 1 kis csicserikonzerv, 6 szárzeller, 4 dl kókusztej, ½ friss ananász vagy 1 ananász konzerv , só, frissen őrölt bors, 1 ek currypaszta vagy 1 tk currypor, olívaolaj, vaj, kókuszchips.
Elkészítés: a lencsét az alaplében megpároljuk. Közben a lilahagymát finomra vágjuk, majd olívaolajon megpároljuk. Rászórjuk a curryt, majd hozzáadjuk a csicserikonzervet, és sózzuk, borsozzuk, pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel, majd pár percig főzzük. A végén belekeverjük a fél cm-es darabokra vágott zellert, és lezárjuk a főzőlapot. Az ananászt felkockázzuk, majd vajon megpirítjuk és jázminrizst főzünk mellé. Tálalásnál alulra kerül a jázminrizs, rá a beluga lencsével összekevert ragu, majd díszítésnek kókuszchipsszel szórjuk meg.

KÓKUSZTEJES LENCSE CURRY

MÁKSZUFLÉ FŰSZERES MEGGYRAGUVAL

Hozzávalók 4 főre: 1,2 dl tej, 1,2 dl tejszín, 1 ek cukor, 6 dkg darált mák, 2 egész tojás kettéválasztva, 3 dkg cukor, 12 g kukoricaliszt vagy rizsliszt, 12 g keményítő, csipet só.
Elkészítés: a sütőt 180 fokra előmelegítjük, 4 szufléformát kivajazunk és megszórunk porcukorral. A tejet, tejszínt, 1 evőkanál cukrot, és a darált mákot összeforraljuk. A tojássárgáját fehéredésig verjük a 3 dkg cukorral, majd több részletben hozzákeverjük a kétféle lisztet. A forró tejet evőkanalanként a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjéből egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk. Lazán a mákos masszához forgatjuk. Megtöltjük az előkészített szufléformákatés  az előmelegített sütőbe tesszük,15-20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk. A meggyraguhoz a meggyet összeforraljuk 5 dkg cukorral, egy vaníliarúddal, 1 csillagánizzsal, 1 fahéjrúddal, reszelt citromhéjjal és 2,5 dl vörösborral. 

MÁKSZUFLÉ FŰSZERES MEGGYRAGUVAL

MÁKOSGUBA TORTA 

Hozzávalók 4 főre: 4 kifli, 4 dl tej, 5 dkg cukor, 12 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás szétválasztva, 12 dkg porcukor, +linzertészta.
Elkészítés: a tejbe keverjük a cukrot, a mákot és a tojássárgájákat, valamint a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk a karikákra vágott kiflit és hagyjuk, hogy felszívja a tejet. Kivajazott hőálló tálba tesszük a gubát, elsimítjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, ha már majdnem kemény, kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, míg nagyon kemény, vágható habot nem kapunk. Elsimítjuk a massza tetejére, majd 170 fokos sütőben sütjük 25 percig.

MÁKOSGUBA TORTA 

Receptek és fotók: Varga-Horváth Adrienn Mákvirág Gasztroklub/vhadrienn.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában