A lelke darabjai forrón égetve

2023.12.26. 18:01

Győrben talált rá a tűzzománcra Pintér-Bótyik Erzsébet, Kemencéjéből csoda színek és formák kerülnek ki viselőik örömére

A világ minden tájára eljutnak a Botyike Creative ékszerei Győrből. De hogyan indult el Böbi útja a tűzzománc felé?

Bella Violetta

Böbit adventi vásár alkalmával szólítottuk meg, hogy meséljen az alkotásról, mestersége színfalak mögötti szépségeiről. Fotó: Bella Violetta

Pintér-Bótyik Erzsébet békéscsabai lány, a gimi után Egerben tanult grafikusnak. Innen két lehetséges állomást látott maga előtt: Győrben vagy Pécsett szeretett volna élni.

Egyszer elkirándultam Győrbe, és megragadó élmény volt. Ezért kerestem egy itteni OKJ-s képzést, hogy legyen kollégiu­mom. 

A művészi véna mellett azt mondja magáról, „kocka” vonásai is vannak, így először az E.ON-nál helyezkedett el, ahol egy idő után vezetői statisztikákat készített és Excel-oktatást is tartott. Férjét is itt ismerte meg. 

– Amikor második kisfiammal várandós lettem, akkor megláttam, hogy van tűzzománc-foglalkozás Győrben. Úgy kezdtem, hogy még pici volt a pocakom, az utolsó foglalkozásra már el sem jutottam, de jó volt. Kaptam az anyukáméktól egy kemencét a szülinapomra, és a kisfiam a hátamon aludt, amíg én zománcoztam. 

Ennek öt éve, azóta nemcsak komoly termékpalettával rendelkezik, de elkezdett foglalkozásokat is tartani. – 2021-ben barátnők mondták, hogy mi lenne, ha eljönnének a műhelyembe. Nagyon jól sült el, és ezután elkezdtek érkezni a felkérések nyári táborokba, óvodákba… Csodákat alkotnak akár hároméves picik is: amíg az oviban alvásidő van, kisütöm, és már az anyák napi medállal mennek haza. 

A technikai oldaláról el­mondja, a fémalap – esetében vörösréz lemez – és a bonyhádi edényeken is használatos iszapzománc a két fő anyag. – Ez egy tejfölös állagú festék, 850 fokon égetjük. Ha gyöngyöket szórunk bele – ahogy foglalkozásokon sokszor –, akkor nagyon látványos minták jöhetnek létre. 

Azt mondja, hogy igazán nem ördöngösség, mindenki meg tudja csinálni, ami mégis művészi szintre emeli ezt, az az anyagok kiismerése, hiszen nem is látható a sütés előtt, milyen szín lesz a végeredmény. – Elkezdtem karácsonyra dolgozni egy aranyzománccal, ami gyönyörű, csak tanulnom kell még a kiégetését. Nem mindegy, meddig szárad. Ha a kemencébe túl sokáig teszem, lila lesz, ha túl kevés ideig, akkor is más a színe. Elsőre sikerült, de azóta nem minden alkalommal. Meg kell szelídítenem, kiismerni. 

Azt meséli, hogy az E.ON-nál sokszor hallotta a főnökétől, meg kell találni a flow-t a munkában. Akkor nem értette, egészen addig, amíg le nem ült a műhelyében.

Akkor ismertem rá, hogy ó, erről beszélt! 

- Teljesen átszellemülsz, megfeledkezel mindenről, abban a pillanatban csak ott vagy. Ez a nehezebb érzelmekből is kiránt, teljesen kikapcsol és feldob. Benne van minden egyes ékszerben a lelkem egy darabja. Mindegyikre emlékszem, és ha meglátom valakin, tudom, hogy én csináltam. Régen nem gondoltam, hogy lesz olyan, hogy szembejön egy munkám. Nagyon jó érzés. Ugyanakkor a vállalkozói létnek vannak nehézségei. – A férjem támogatása nélkül nem működhetne, amiért nagyon hálás vagyok! 

Van, amikor nem győz menni egyik vásárról a másik táborba, és egymást érik a megrendelések, de van holt szezon is. Bizonyos ékszerek fél óra alatt elkészülnek, de akad olyan, amivel egy napot is eltölt, és tudja, hogy ezt az árába nem kalkulálhatja bele. Ha a gyerekek betegek, csak éjszaka tud dolgozni, hétvégéken pedig vásárokba, rendezvényekre jár. – Ezek ellenére megéri ezt csinálni. Ki kell lépni a komfortzónánkból, álmodni kell és megvalósítani azt. 

Vásárlói a világ minden tájáról küldenek neki képet, hova jutott el a munkája. Többek között Mexikó, Svájc, Görögország, Bali sorakoznak a fotók között a Botyike Creative a Föld körül kihívásában a közösségi hálón. Ha kell, kifűrészeli a Balaton vagy Korfu körvonalát, és medálként vagy fülbevalóként teszi hordhatóvá a nyaralási célpontot. Ősszel a színesedő levelekből merít ihletet, most pedig nemcsak keresztekkel készül a vásárra, de egy-egy koszorús fülbevalóval és az új arany színnel. 

Pintér-Bótyik Erzsébet álmodik arról, hogy nagyobb méretben is dolgozzon: mondjuk tűzzománc képeken. Ehhez majd nagyobb kemencére lesz szüksége, és ötvöstanulmányokat is folytatna. Az ékszereivel jövőre szeretné a Balaton környékét is meghódítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában