Isteni gondviselés, emberi hűség

2023.12.28. 11:00

240 éves a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet

Istentisztelettel, koszorúzással emlékeztek a rábaszentandrási evangélikusok gyülekezetük megalakulására.

Bella Violetta

Fotó: Adámi Mária

Kétszáznegyven évvel ezelőtt, 1783 adventjén tartották első istentiszteletüket a rábaszentandrási evangélikusok Gáncs János pajtájában. Innen számítja indulását a Győr-Moson-Sopron vármegyei községben élő gyülekezet. Az évfordulóra december 17-én, ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek, majd a Gáncs-ház falán koszorút helyeztek el.

Fotó: Adámi Mária

Az úrvacsorai alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Varga Tamás helyi lelkész végezte.

Isten gondviselésére és az emberek hűségére hívta fel a figyelmet Zsolt 130,5-6 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. „Isten igéjére való éhség és szomjúság volt az akkori gyülekezetben, ez az, amiért ma is érdemes imádkoznunk. Mert a várakozást megáldja, a kérést meghallgatja, az éhséget megelégíti az Isten” – fogalmazott a püspök.

Az istentiszteletet követően a jelenlévők elsétáltak a Gáncs-házhoz, hogy annak falán, az emléktábla alatt koszorút helyezzenek el. A megemlékezésen részt vett a ház jelenlegi lakója, a 88 éves Gáncs Ferencné Könnyüd Etelka is. Az ünnepség a gyülekezeti házban tartott szeretetvendégséggel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában