Egészség

2023.11.10. 19:00

Mediterrán étrenddel a COPD ellen

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők tünetein – derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, melyből az is kiderül, pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható a betegség.

Kisalföld.hu

Az egyetem orvosai 45 ezer COPD-s beteg, köztük dohányosok és nemdohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával. A szakemberek megállapították, hogy a mediterrán diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és anti­oxidáns-tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint ómega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete. Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telítettzsírsav-bevitel fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét. A teljes cikk az egyetem honlapján (https://semmelweis.hu/) olvasható. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában