A jövőjüket választják a diákok

2023.10.27. 15:02

Vedd a kezedbe a jövődet - Pályaválasztási kiállítás a győri iparkamarában + Fotók

Milyen szakmát válasszak, melyik iskolába jelentkezzek? töri a fejét mostanában sok végzős általános iskolás a szüleivel együtt. A kérdés eldöntéséhez nyújtott segítséget pénteken a Győri Szakképzési Centrum és Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pályaválasztási kiállítás. A diákok és szüleik tájékozódhattak a továbbtanulási, átképzési lehetőségekről, az oktatási intézmények 2023/2024 tanévben induló képzéseiről.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

– Sorra nyitják kapuikat a szakképzési centrum iskolái, hogy a diákok élőben tudják megnézni az egyes intézményeket, megérezni a hangulatukat, a kiállításon pedig a teljes képzési kínálattal ismerkedhetnek meg. Az iskolák mellett számos duális partnerünk jelent meg a kiállításon – mondta Gede Eszter kancellár. – Évek óta a technikum a legnépszerűbb a középfokú oktatásban. Reméljük, hogy jövőre is sok lelkes diákot köszönthetünk az iskoláinkban. A pályaválasztás előtt állók és szüleik is látják, hogy a technikum egy valódi életpályát kínál. Az 5. év végén érettségi bizonyítványt és technikusi végzettséget is kapnak a fiatalok. A munkaerőpiac nagyon várja a technikus végzettségűeket, de a bizonyítvány egyenes utat jelent a felsőoktatásba is. A következő tanévben már nyolc intézményünkben zajlik okleveles technikus képzés. Az ott végzők kredit beszámítással rövidebb idő alatt tudják venni az akadályokat a felsőoktatásban. Azt tanácsolom a szülőknek, hogy minden elérhető forrásból tájékozódjanak de elsősorban a gyermekük választásában bízzanak, mert nagyon fontos, hogy szeresse a diák, amit tanulni fog – ajánlotta a kancellár.

– Büszkék lehetünk arra, hogy régiónkban olyan technikumok vannak, amelyeknek képzési színvonala felveszi a versenyt a gimnáziumokéval – állapította meg Pintér-Péntek Imre, a vármegyei iparkamara elnöke. – Ugyancsak büszkék lehetünk arra, hogy a szakma sztárja versenyen hazánkban 130 diák ért el helyezést, ebből negyedük, 31 vármegyénket képviselte. Ez azt jelenti, hogy kiválóak technikumaink és szakképző helyeink, valamint kiemelkedő tudású tanulóink vannak – tette hozzá Pintér-Péntek Imre, aki arról is beszélt, hogy óriási munkaerőhiány van a vármegyében, de iskoláink nem csak a vármegyénknek képeznek szakembereket, hanem a burgenlandi, bécsi, pozsonyi régiónak is. – Sorban állunk a magyar munkaerőért. A vállalkozásoknak el kell jutniuk oda, hogy olyan alternatívát nyújtsanak a szakembereknek, hogy itthon tudjuk őket tartani – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában