Kellemes időtöltés

2023.10.26. 13:59

Teadélután a soproni Ligneumban az origami világnapján - fotók

Először rendeztek teadélutánt a soproni Ligneumban, ahol az origami világnapja alkalmából az „Origami Lady”, Cukkermann Hedvig és Serényi Róbert tartott előadást.

Papp Fanni

A Soproni Egyetem égisze alatt működő Ligneum a közelmúltban új rendezvénytérré alakult, amit igyekeznek izgalmas, színes programokkal megtölteni. – Megálmodtuk a nyugdíjas­teaházat, ahol előre meghatározott keddenként elhívjuk vendégségbe a Soproni Egyetem egykori dolgozóit és hozzátartozóikat. A résztvevőket – amellett, hogy kellemes időt tölthetnek egymással – teával és süteménnyel kínáljuk, illetve a délutánt megfűszerezzük valamilyen kulturális különlegességgel – mondta el Szekeres Kriszta, a Soproni Egyetem kulturális szervezője. Hozzátette, a Soproni Egyetem olyan szempontból is unikális, hogy számtalan az intézményhez kötődő családok száma. – Vannak olyan családok, ahol a nagyszülő, a szülő és a gyermek is tanított az intézményben, így érthető, hogy az egyetemhez évtizedek óta kötődnek – mondta. 

Az első teadélutánt október 24-én, az origami világnapján tartották. – Régmúltra tekint vissza az origami világnapja, amely Lillian Oppenheimer nevéhez fűződik. Ő volt az, aki a világ minden pontjáról összegyűjtötte az origamiról szóló írásos feljegyzéseket. A kutatások szerint a papírhajtogatás az ókori Kínából ered, de vannak emlékek Koreából és Japánból is. Az utóbbi nemzetnél tradíció­vá vált, hogy fontos ünnepeknél papíralkotásokat készítenek. Az egyik ilyen ünnepük az ezer darumadár ünnepe, amit újévkor tartanak meg, és ilyenkor ténylegesen ezer papírmadarat készítenek el. Mindez szimbolizálja a szerencsét, a becsületet, a tiszteletet, a hűséget és a társadalmi együttélést – osztott meg érdekességeket a világnappal kapcsolatban Serényi Róbert. 

– Az origamiművészetnek két fajtája van. Az egyik az egypapíros, a másik a japán moduláris technika, amivel én is foglalkozom. Ezzel a technikával, amit hazánkban ezerpapíros origamiként ismernek, készülhetnek három- és kétdimenziós szobrok, faliképek és kisebb tárgyak is. A teadélutánra szalvétatechnikával készültem, amit könnyedén megtanulhattak a résztvevők – mondta el Cukkermann Hedvig, aki a teadélutánon részt vevőknek papírból készült darumadárral kedveskedett. 

Az „Origami Lady” szemkápráztató alkotásait az érdeklődők megtekinthetik hétvégente Cukkermann Hedvig galériájában, ami Sopronban, a Bécsi utca 14. szám alatt található. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában