A védett fajok természetes élőhelyeinek megújítása kiemelt feladat

2023.10.20. 12:20

Szemléletformáló élményeket kínálnak Sarródon - sok-sok fotó

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése című KEHOP-projekthez kapcsolódva lakossági és szakmai szemléletformáló programsorozatot tart.

Varga Henrietta

A programsorozat első napján a résztvevők tanulmányúton vettek részt a Hanság-főcsatornánál. Fotók: Rombai Péter

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

A héten két napon szakmai workshopon mutatták be az eddig elért eredményeket a partnerintézmények, a szakemberek, valamint a Soproni Egyetem diákjai számára. Szerdán a közel száz résztvevő tanulmányúton vehetett részt, ahol a nemzeti park munkatársai bemutatták az eddig elért pozitív eredményeket, illetve azokat a területeket, amelyekkel még a jövőben foglalkozniuk kell. A másnapi szakmai előadásokon pedig a kutatási eredményekkel ismerkedhettek meg a jelenlévők.

– 2016-ban indult a Fertő KEHOP uniós pályázat, melynek célja, hogy azokat az élőhelyeket, amelyek korábban nem voltak karbantartva, meg tudjuk újítani a magyar és az uniós védett fajok számára. Az elvadult, befásodott területeket, legelőket, gyepeket visszaadjuk a természetnek és az ott élő őshonos állatoknak. Ennek keretében a terület egy részén már megtörtént a nemkívánatos fajok eltávolítása, a terep utókezelése során szárzúztuk, kaszáltuk a területeket, így néhány év alatt olyan gyepek alakulhatnak ki, amikkel megfelelő élőhelyet biztosíthatunk a védett növényeknek és állatoknak – tudtuk meg Kulcsárné Roth Matthaeától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatójától.

Takács Gábor, a nemzeti park szakreferense vezette az élménytúrát.
Fotó: Rombai Peter  \    RepeszTech

– Az előadásaink fókuszában éppen ezért az elmúlt időszak eredményeinek a bemutatása, például a Natura 2000 élőhelyek ökológiai állapotának javítása, az élőhelyek fejlesztése, a gyepkezelési infrastruktúra, valamint a gyepterületek rekonstruálása állt – tette hozzá. Horváth Léna a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatója, aki szintén részt vett a kétnapos programon. Elmondta, hogy a természet szeretete nemcsak a magánéletében fontos, hanem mint leendő óvónőnek is, hiszen a természet értékeinek átadása, a környezeti nevelés is kiemelt feladatuk. Már kiskorban meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan ismerhetik fel a védett növényeket vagy állatokat.

Fotó: Rombai Peter  \    RepeszTech

A szakmai programokat követő hétvégén, október 28-án, szombaton folytatódik a rendezvénysorozat, újra kitárja kapuit a sarródi Lászlómajor. A rendezvény célja, hogy a nemzeti park munkatársai kicsiknek és nagyoknak is hasznos ismereteket adjanak a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatban, valamint szemléletet formáljanak, ráirányítva a figyelmet a velünk és mellettünk élő állatok és növények életterének megőrzésére. Azok a gyerekek, akik kedvet éreznek arra, hogy a családi napon tevékenyen kivegyék a részüket a természetes élőhelyek védelméből, saját készítésű rovarhotellel vagy madáretetővel térhetnek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában