Generációk közös éneke

2023.10.17. 08:19

Hangversennyel ünnepelt a kórus - 75 éves a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar - galéria

Hangversennyel ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar a hétvégén. A jubileum alkalmából az énekegyüttes polgármesteri elismerő oklevélben részesült, melyet Farkas Ciprián adott át Makkos Ágnes karnagynak.

Varga Henrietta

A koncert előtt polgármesteri oklevelet vehetett át az énekkar karmestere a városvezetőtől.

Fotó: Máthé Daniella

- A kórus 1948-ban alakult, alapító karnagya Kovács Sándor tanár úr volt, akire a mai napig szeretettel és nagy tisztelettel gondolunk - kezdte Makkos Ágnes, aki 20 éve karmestere az énekkarnak. - Az együttes akkori célkitűzése a város egyedüli vegyes karaként, hogy a kóruséneklést a háború után újra elindítsa magyar szerzők műveivel egy kis kitekintéssel főleg régi, európai zeneszerzők művei iránt. Jelenleg is elsősorban magyar szerzők műveiből, a magyar kórusirodalom remekeiből énekelünk, klasszikus, hagyományos kóruséneklést folytatunk, kevesebb a modern, a jazz-es vagy világsláger feldolgozás a repertoárunkban. A kezdeti időkhöz képest ma már nem csak pedagógusok adják a tagjainkat, az évtizedek során más foglalkozásúak is csatlakoztak hozzánk, olyanok, akik szeretnek énekelni - tette hozzá. 

- Rendkívül jó a közösség, hihetetlen összetartó csapat vagyunk, sokszor énekelünk baráti összejöveteleken is. A pandémia előtt többet jártunk külföldre, főleg a Bad Wimpfen-i énekkarral volt élénk a kapcsolatunk. Nagyon szeretnénk, ha végre újra megindulhatnának a csere koncertek - mondta a karvezető.

A jubileumi koncerten többek között Bárdos Lajos, Kocsár Miklós, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Szokolay Sándor kórusművei csendültek fel. A hangverseny repertoárjában egyházi énekek, népdalfeldolgozások, világi művek, valamint megzenésített versek szerepeltek, amelyek valóságos zenei utazást nyújtottak a hallgatóságnak. Az esemény egyik meglepetése, hogy a volt kórustagok közül többen is becsatlakoztak a közös éneklésbe, ezzel is színesítve a fantasztikus hangulatú koncertet.

Az eseményen Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a résztvevőket. 

- Mi a titka egy soproni kórusnak, amely több mint hetven éve aktív? - tette fel a kérdést. - A titokra a válasz egyszerű. Az emlékezetes fellépések, az élményteli utazások és a rengeteg közösségformáló program. Mindezek mellett a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar Sopron kulturális kincse, hiszen az elmúlt évtizedekben a zenei hagyományok ápolására és azok megismertetésére is kiemelt figyelmet fordított, amelyért mindannyian hálával tartozunk - hangsúlyozta.

A jubileum alkalmából a Pro Urbe díjas énekegyüttes polgármesteri elismerő oklevélben részesült, melyet Farkas Ciprián adott át Makkos Ágnes karnagynak. A kórussal legközelebb a Domonkos-templom hagyományos adventi koncertjén találkozhatnak az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában