Programajánló

2023.09.08. 07:45

Színes programkínálatunk a hétvégére: laktanyai nyílt nap Győrben, szüreti napok Sopronban és még sok minden más

Szeptember második hétvégéjén számos színes program közül választhatnak az érdeklődők Győr-Moson-Sopron szerte.

Kisalföld.hu

Idén is várja a laktanyai nyílt nap az érdeklődőit Győrben. Képünk a tavalyi nyílt napon készült.

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Rákóczy Ádám

Győr

SÉTA

Győr, a folyók városa

09. 09., szombat, 16.30

Amstel Hattyú kikötője

Győr sokszínűségével, folyóival, folyópartjaival, gyönyörű templomaival, csodás barokk épületeivel, tereivel, hangulatos sikátoraival rabul ejti az ide látogatókat. Megmutatjuk, hogy miért szeretjük nagy múltú városunkat!

Részvételi díj: 5500 Ft/fő.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges! Bejelentkezés: [email protected], vagy telefonon: +36-30/294-9174.

Naplementetúra, hajós városnézés

09. 09., szombat, 18.00

Amstel Hattyú kikötője

Másfél órás városnézés kis hajóval az alkony fényeiben.

Részvételi díj: 6000 Ft/fő. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges! Bejelentkezés: [email protected], vagy telefonon: +36-30/294-9174.

EGYÉB

Gyermekprogrambörze

09. 08., péntek, 15.00

Essencia Élmény Központ (Schweidel u. 5.)

Szeretettel várjuk a szülőket és gyermekeiket a második Gyermekprogrambörzére. Több mint 30 gyermek- és ifjúsági program, és vezetőjük mutatkozik be az eseményen. Színes ajánlatokkal, vegyes korosztálynak (0–20 év) készülünk, melyeket szeptembertől érhetnek el a családok.

Infók: Facebook/Gyermekprogram börze Győr és környéke

A részvétel díjmentes!

Szezonnyitó táncház

09. 08., péntek., 19.00

Rómer-ház (Teleki László utca 21.)

Csángó mulatság kicsiknek és nagyoknak a Rézeleje Fanfárosok Zenekarral.

Tánctanítás: Fábián Szabolcs Csutkó.

Betoppanó: 1500 Ft, gyerekeknek: 500 Ft.

IRODALOM

Zengő Petőfi – Énekeltvers-fesztivál

09. 08–09., péntek-szombat

SZE Egyetemi Hangversenyterem (győri zsinagóga, Kossuth Lajos u. 5.)

Az idei évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Az ünnepségsorozatot énekeltvers-fesztivál koronázza meg Zengő Petőfi címmel.

A fesztivál első szakaszában 15 Kárpát-medencei kortárs költőt kértek fel olyan versek megírására, amelyek Petőfi költészetéhez kapcsolódnak. A felkérésre tollat ragadott Both Balázs, Farkas Wellmann Éva, Fecske Csaba, Finta Éva, G. István László, Iancu Laura, Kürti László, Miklya Zsolt, Oláh András, Petőcz András, Rónai Balázs Zoltán, Szalai Zsolt, Vári Fábián László, Zalán Tibor és Zsille Gábor.

Ezt követően Kárpát-medencei verséneklő együttesekre és szólistákra bízták a kortárs alkotók verseit, és azt, hogy egy általuk választott Petőfi-versre írjanak egy új dalt. A felkért zenészek között sok ismert névvel találkozhatunk, a nemes feladatra a Bognár Szilvia Quintet, Csörsz Rumen István, a Hangraforgó, a Pont 12 Könyörgés (Zsapka Attila–Emmer Péter–Laboda Róbert), a Kaláka együttes, a Makám Kvartett, Berzevici Zoltán, Huzella Péter, a Misztrál együttes, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák vállalkozott. Az így született énekelt verseket fogják bemutatni a meghívott előadók, a többit színművészek tolmácsolásában élvezheti a közönség. A fesztiválon bemutatott dalokról hangfelvétel is készül, amely az emlékév összegzéseként szerkesztett kiadvány-CD mellékleteként jelenik meg. A fesztiválon találkozhatnak a költőkkel, illetve a győri tánc- és képzőművészeti szakgimnázium tanulóinak illusztrációival.

A fesztiválon közreműködnek a Győri Nemzeti Színház művészei, Jáger András és Kurucz Dániel. A fesztivál ideje alatt a győri képzőművészeti szakgimnázium tanulóinak illusztrációs kiállítása tekinthető meg. A programok ingyenesen látogathatók.

SPORT

II. Fertő tavi tekergés – Tekerj a zöldbe!

09. 09., szombat

Győr-Sopron, vasútállomás

Győr–Sopron–Mörbisch–Illmitz–Fertőd hajózással, különvonattal. Győrből/Sopronból újra elindulunk kerékpártúránkra a Fertő tó körül. Győrből külön vasúti kocsival utazunk Sopronba. Sopronban az állomáson találkozunk az ott csatlakozó kerékpártúrázókkal, majd együtt indulunk keresztül Sopronon Mörbisch irányába. Táv: 47 km.

Gyülekező a győri vasútállomáson 8.35 órakor, gyülekező a soproni vasútállomáson 10.15 órakor. Indulás a soproni vasútállomástól 10.30 órakor. A túrához Sopronban a vasútállomáson is lehet csatlakozni! A rendezvényre a GYSEV Zrt. különkocsikat biztosít a kerékpárosok és kerékpárjaik számára a Győrből 8.51-kor induló vonaton. A különkocsiban maximum 40 kerékpárosnak van hely.

Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen kell a telefonszám, név és életkor, lakhely megadásával, valamint hogy hol csatlakozol a túrához.

Bővebb információ a Bringa Mánia Győr Facebook-oldalán.

CSALÁDI

Laktanyai nyílt nap

09. 09., szombat

Pálffy Miklós Laktanya, Likócs

A Pálffy Miklós Laktanya idén is kitárja kapuját az érdeklődők előtt. A rendezvény teljes ideje alatt minden korosztály számára érdekes programokkal készülünk: haditechnikai eszközök, fegyverzeti anyagok bemutatója, repülőgép-szimulátor, katonai és rendvédelmi relikviák, paintball-, airsoft-, légpuska-, lézerlövészet, íjászat, makettkiállítás és -vásár, helikopterrelikviák, csapatmúzeum, emlékszobák bemutatása, II. világháborús egyenruha-kiállítás, a gyermekeknek Kalandtárház (akadálypálya katonai eszközök használatával), a Honvéd Szakszervezet és Nyugdíjpénztár tájékoztatója, toborzás, ugrálóvár, népi játékok, kiskatona-igazolvány a gyerekeknek.

Programok

9.00 Megnyitó, ünnepélyes zászlófelvonás, díszlövés egy 85 mm-es légvédelmi löveggel. 10.00 A Várakozni Tilos zenekar koncertje. 11.00 Fifikus fizikus – Rakétások, fizikai és rakétás kísérletek bemutatója. 11.45 Az MH 7. Területvédelmi Ezred önvédelmi késtechnikák bemutatója. 12.30 NAV kutyás bemutató. 13.30 Dinamikus harcászati bemutató az ezred katonáinak részvételével. 14.00 Zászlólevonás

Táncolj Marcalváros!

09.09., szombat

Győr, Kovács Margit iskola előtti tér

 

Mosonmagyaróvár

FILM

Artmozi

09. 09., szombat, 18.00

Fehér Ló Közösségi Ház

Exhibition On Screen: Leonardo mesterművei. Angol dokumentumfilm (12)

Leonardo da Vinci a világ legismertebb művésze. E film fókuszában, amely halálának 500. évfordulója alkalmából készült, páratlan festményei és rajzai állnak, soha nem látott közelségből, nagy vásznon jelenik meg minden egyes, Leonardónak tulajdonított festmény (Mona Lisa, Az

utolsó vacsora, Cecilia Gallerani képmása, a Ginevra de Benci, a Madonna Litta, a Sziklás Madonna, valamint több mint egy tucat más alkotás). A film friss nézőpontból láttatja Leonardo életét is – találékonyságát, szobrászi kvalitásait, katonai találmányait és a mindennapi politika útvesztőiben való navigációs képességét –, mindezt művészetének prizmáján keresztül, teljes portrét adva a reneszánsz zseniről.

Jegyár: 1200 Ft.

Sopron

FESZTIVÁL

Soproni Szüreti Napok 2023

09. 08–10., péntek-vasárnap

Erzsébet-kert

Ha szeptember, akkor Soproni Szüreti Napok! Az év egyik legkülönlegesebb helyi eseményén a soproni borászatok kínálatán túl finom ételek, koncertélmények, néptáncműsor és gyermekprogramok várnak látogatóinkra! Koccintsunk közösen szeptember második hétvégéjén a soproni borosgazdákra és a jó termésre.

Programok:

09. 08., péntek 17.30 Néptáncműsor (Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör néptánccsoportja, zenekara; soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti csoportjai: Kacagány tánccsoport, Őspendelyes tánccsoport; kísér: a Fajkusz Banda). 18.00 Megnyitó, látványpréselés. 18.10 Néptáncműsor (a Kapuvári Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja; Testvériség néptáncegyüttes; kísér: a Testvériség zenekara). 19.00 Tárkány művek 20.30 Parno Graszt 22.00 DJ Kondor

09. 09., szombat 10.00 Dorkaland – interaktív zenés gyermekműsor, óriásbuborék-varázs. 11.30 Kámfor Bábszínház 14.00 Néptáncműsor (Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör néptánccsoportja, zenekara; vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület; soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti csoportjai: Sopron Táncegyüttes, Pendelyes táncegyüttes, Kacagány tánccsoport; kísér: a Fajkusz Banda). 16.00 Greznár Zoltán és Zenekara 17.00 Oláh Ibolya Akusztik 18.30 Sub Bass Monster 20.00 Budapest Bár 22.00 Flört Band

09. 10., vasárnap 10.00 Néptáncműsor (soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti csoportjai; Pendelyes táncegyüttes; Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör néptánccsoportja, zenekara; Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI néptánccsoportjai, szólistái; kísér: a Fajkusz Banda). 14.00 Nope 15.00 Ataru Taiko ütőegyüttes 15.30 Crazy Daisy Jug Band 17.00 Betti Mondta 18.00 Szabó Balázs Bandája Feat. Four Bones Quartet 19.30 DJ Jokó 20.30 TNT

Jánossomorja

XI. Omlás Virágai Malomfesztivál 2023

09. 07–09., csütörtök-szombat Jánossomorja, hengermalom (Vasút u. 35.) Ingyenes kulturális fesztivál a hengermalom rendezvényhelyszínként való megmentéséért.

Programok

09. 09., szombat 10.30 Lovászi Edina és zenekara – Abszurd, bravúr, celeb... – gyermekkoncert. 14.00 Különbözően egyformák – drámafoglalkozás fiataloknak. 16.00 Lovászi Edina és zenekara – Mennék én is – megzenésített versek. 18.00 Messessippi-koncert – rhythm & blues magyar, ír és indián népzenei motívumokkal. 20.00 Ripoff Raskolnikov Band 22.00 Stoned – 100% Rolling Stones – Rolling Stones tribute koncert. Állandó programok: Kiállítás – Aranyfonal egyesület, Csorna. Kültéri malomvetítés. Street food.

Nyalka

III. Nyalkai lovastalálkozó falunap és búcsú

2023.09. 09-10.

Nyalka, Sportpálya

 

Fertőszentmiklós

Gyorsulás Fertőszentmikóson

2023.09.10.

Fertőszentmiklós, Repülőtér

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában