Tekerj a Zöldbe!

2023.09.06. 08:21

Kerekezés régi hagyományok mentén a Győr-Pannonhalma-Écs-Nyúl-Győrújbarát útvonalon

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával szeptember 2-án reggel izgalmas túra ígéretével rajtolt el egy győri hobbikerékpáros csoport. A „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat kerekesei ezúttal a környékbeli hagyományok felfedezését tűzték ki célul. Talán egy kicsit többet is.

Kisalföld.hu

A túrára induló – több mint negyven főt számláló - csoport szombat reggel találkozott a győri Dunakapu téren és vágott neki az 52 kilométeres kalandnak. A kerekezőkhöz menet közben többen is csatlakoztak. A győri résztvevőkön kívül ezúttal székesfehérvári és mosonszentmiklósi hobbi bringások is jelentkeztek a túrára. A túrát ezúttal is Tömböly Tamás, a Hobbikerékpárosok Országos Klubjának elnöke vezette.

Reggeli Pannonhalmán, taposás Écsen

A program első állomása a Pannonhalma központjában található Pedro Pékség volt, ahol ízletes epres kiflire és üdítőre látták vendégül a kerekezőket. Ezt követően a főtéren versekkel tett egy kis irodalmi-történelmi barangolást a csapat.

Ezt követően Écs település felé vették az irányt, ahol a helyi polgárőrség éppen fákat ültetett a település újszülött csecsemői tiszteletére. A kerékpárosokat szívesen látták vendégül egy-egy pohár limonádéra, majd spontán programként végig sétálhattak a talpmasszázsként szolgáló szabadéri „taposón”.

 

Délelőtt tizenegy tájban a bringások megérkeztek Nyúl településre, ahol a helyi polgármester, Schmiedt Henrik fogadta őket. Itt egy kis beszámolót hallgathattak meg kis a falu múltjáról, jelenéről, majd Győrújbarát felé vették az irányt.

Baráti iskolapéldája a közösségépítésnek

A túra utolsó állomásaként 13 órakor a csapat megérkezett Győrújbarátra, ahol elsőként a híres Nagyiskolát látogatták meg. Itt a Baráti Hagyományőrző Egyesület elnöke, Török József almáspitével és frissítő ásványvízzel fogadta a vándorokat, majd elmesélte az épület történetét. Innen a csapat hegymenetbe kapcsolt, és a varázslatos helyszínen megrendezett fesztivál, a 6. Bográcsos Banzáj forgatagát vette célba. Közben útba ejtették a kézműves söreire méltán büszke Vaskakas Sörfőzdét, ahol kóstolót kaphattak a helyi különleges nedűkből. A Bográcsos Banzájon azután mindenki kedvére lubickolhatott a gazdag ételkínálatban, a népzenei- és néptáncos produkciókban. A csapat négy órakor indult vissza Győrbe.

Biztonságos kerékpározásért demonstráltak

- Azt gondolom, ez a túra különösen jó hanglatúra sikerült, sok hobbi bringás választott bennünket ezen a hétvégén – mondta Tömböly Tamás túravezető, főszervező. – A programok jól sikerültek, ám ezúttal egy kicsit többet is szerettünk volna ezeknél. Győr és Győrújbarát között még nincs kerékpárút, pedig a biztonságos bringás közlekedéshez nagy szükség volna rá. Túránkkal erre szerettük volna felhívni a döntéshozók figyelmét. Idén még egy Tekerj a Zöldbe túrát tervezünk, reméljük, arra is sokan eljönnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában