Nyitott piacok napja

2023.09.22. 15:34

Jó célért rotyogott a lecsó a bográcsokban Győrben - Fotók

Reggel óta sürögtek - forogtak, aprítottak a győri Vásárcsarnok előtt a lecsófőző csapatok pénteken a Nyitott piacok napján. Nemcsak a finom illatok, a hangulatos zene várta a vásárlókat, hanem a friss zöldség- és gyümölcs kínálat is. Szeptember 22-én rendezték meg az eseményt az ország több vásárcsarnokában. A szervezők a helyi szokásokhoz, sajátosságokhoz igazodva állították össze a programot.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Budapest mellett részt vett Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szombathely és Zalaegerszeg is. - A hangsúly országszerte azon van, hogy a helyi és az adott piachoz, vásárcsarnokhoz tartozó agglomeráció, térség, tájegység jellemzői, terményei, termékei és szolgáltatásai jelenjenek meg az eseményen - fejtette ki lapunknak Markó Vendel és Szakács Orsolya kereskedők, a győri jótékonysági lecsófőző ötletgazdái és támogatói.

- Nekünk kereskedőknek termelőknek nagyon fontos a vásárcsarnok, a cél, hogy minél frissebb és szebb árut tudjunk nyújtani a vásárlóknak megfizethető áron. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a lecsóhoz szükséges alapanyagokat kedvezményes áron adjuk - tette hozzá Szakács Orsolya.

- Ahogyan korábban a lekvárfőzést, úgy lecsót is jótékonysági céllal szerveztük meg Győrben a Nyitott piacok napját. Azért a lecsóra esett a választásunk mert ez az utolsó időszak arra, hogy télire eltegyünk belőle - emelte ki Markó Vendel, aki édesanyjával közösen készítette el a bográcsos finomságot.

- A termelőktől jó áron, minőségi alapanyagokat tudtunk beszerezni. Ezekkel a nyitott programokkal szeretnénk a vásárcsarnokot is népszerűsíteni, illetve megmutatni, hogy érdemesebb a helyi termelőktől vásárolni friss, adalék és tartósítószer mentes élelmiszert, minőségi alapanyagokat. Egész nap folyamatosan jöttek a vásárlók a standunkhoz. Illetve a hat csapat által készített bográcsból is finomabbnál finomabb lecsók kerültek ki, amit előszeretettel kóstoltak végig az érdeklődők - mondta el Orsolya.

Ahogy szokták mondani: ahány ház, annyi szokás, itt is így volt. Sokan a szalonna pirításával kezdték a főzést, majd jöhetett rá a lecsókolbász és a zöldségek: hagyma, paprika, paradicsom. A főzőcsapatoknak utóbbi hármat Orsolya és Vendel biztosította. A többi egyénre szabott, titkos hozzávalót maguk hozták és használták fel, hogy a legjobbat készítsék a zsűrinek. Az ételekből befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel.

A jótékonysági verseny mellett színesítette a programot a chili mustra, ahol bemutatkozott a Nyúli "tüzes" chili. Az érdeklődők elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson, valamint ingyenes vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérésen is részt vehettek. A győri rendőrség bűnmegelőzési csapata illetve egyéb szervezetek pedig az autómentes naphoz kapcsolódóan szerveztek a térre szórakoztató játékokat. Az esemény végén a lecsófőző verseny mellett az év legszebb piaci standjának eredményeit is kihirdették.

A szervezők jövőre is folytatni szeretnék a jótékonysági akciók hagyományát, ezért februárban látvány hurka és kolbász töltéssel, sütéssel készülnek.

Eredmények

A legszebb piaci stand versenyre 63-an neveztek, a vásárlók döntése alapján:
1.hely: Markó Zöldség-Gyümölcs standja
2.hely: Kiss Józsefné Adrienn standja
3.hely: Orsi standja

A jótékonysági lecsófőző verseny dobogósai:
1.helyezett: Határ Balázs és csapata 
2.helyezett: Kis&Kauffman csapat
3.helyezett: Nyúli Civilek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában