Tekerj a Zöldbe!

2023.09.14. 20:56

Felpéci csodák kétkeréken

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával szeptember 9-án reggel Győrből indult új kalandra egy hobbikerékpáros csoport. A szép számú túrázók a „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat újabb programjában ezúttal a Sokoró gyöngyszemének is nevezett Felpéc felfedezését tűzték ki célul.

Kisalföld.hu

Ahol a szükség, ott a segítség

A 72 kilométeres túra első szakaszán, Győrszemerén egy kis technikai probléma adódott. Az egyik kerékpár hajtókarja kilazult, ám a túrázók szerszámkészletében nem volt alkalmas szerszám a reparálásra. Így a helyi lakosság segítségét kellett kérni, akik roppant előzékenynek és szívélyesnek bizonyultak. A hiba így gyorsan elhárult, és a csapat – amely ezúton is köszöni a gyors segítséget és a friss vizet - folytathatta útját.

Málna, must, bor és egyéb csodák

A túra első állomása a patinás felpéci présház és a mellette lévő etnobotanikai kert volt. Itt Kuglics Tamás helyi polgármester, Kassai Edina a Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Géber József néprajzkutató, a Felpéci Tájház vezetője fogadta a bringásokat. A helyi vezetők bemutatták községüket, a présházat, majd lehetett kóstolni a helyi kertben termő málna- és szőlőfajtákból. Akinek ez nem volt elég, ihatott mustot és helyi termésű bort is. A hangulat további fokozásaként Molnár Zsolt győri színművész Simon István verseiből és Molnár Ferenc prózájából adott elő.

 

Az áhítat percei egy kis hűsöléssel

A forró szeptemberi napon frissítő élményként hatott Felpéc két templomának meglátogatása. A helyi evangélikus templom történetét Smidéliusz András lelkész, míg a katolikusét Bors-Lukács Katinka sekrestyés mutatta be.

Az „Év Tájháza” igazi közösségi tér

A több emberöltő tárgyi emlékeit felsorakoztató impozáns Felpéci Tájház 2020-ban országos, „az Év Tájháza” elismerést kapott. A számos programnak, gyerektábornak otthont adó intézményben Géber József néprajzkutató, a tájház vezetője kalauzolta végig a kerékpárosokat.

 

Fejedelmi ebéd árnyas lombok alatt

A bringás csapat farkaséhesen érkezett meg a felpéci Almáspite Lakásétteremhez. Az étterem árnyas udvarában terített asztal és ínycsiklandozó étkek várták a megfáradt vándorokat. A menüben ízletes csülkös bableves, langalló és házi málnaszörp szerepelt, az éhes kerekezők legnagyobb elismerésére. Itt hangzott el Antal András: Jó étvágyat című verse szintén Molnár Zsolt jóvoltából.

Helyi rangadó kezdőrúgással

A túra utolsó eseményeként a bringások ellátogattak a helyi focipályára, ahol már zajlott a hagyományos felpéci búcsú. Ennek koronája volt a Felpéc-Pér labdarúgó mérkőzés, amelynek kezdőrúgását - nagy megtiszteltetésként - Tömböly Tamás túravezető végezhette el. (A meccset egyébként a hazaiak nyerték 4:2-re.) A csapat egy tartalmas nap végén délután négy óra körül vette az irányt Győr felé.

 

 

A Tekerj a Zöldbe túrasorozat következő programjairól a győri kerékpáros portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában