Népszerűsítik a kertészkedést

2023.08.16. 11:17

Modernre cserélték a városi magaságyást Győr szívében - fotó

Öt évvel ezelőtt állították fel Győr belvárosában az első, kertészkedést népszerűsítő magaságyást.

Simon Roberta

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete idén a Megyeháza téri szökőkút mellé helyezte ki az új, és modernebb magaságyást, amelynek kapcsán szerdán tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke elmondta, hogy négy év után azért volt szükség a cserére, mert a korábbi, fából készült magaságyás állapota már nem volt megfelelő. 

- Nagy örömünkre szolgál, hogy hagyományt teremtettünk és idén ötödik alkalommal helyezhetjük ki a kertbarátok által gondozott, egy négyzetméteres magaságyásunkat. Sokkal strapabíróbb, így reméljük, akár 10 évet is kibír. Kései vetésű palántákat ültettünk bele, amelyek ősz végéig lesznek kint a téren, majd tavasszal ismét beültetjük újabb növényekkel - fogalmazott Nagykutasi Viktor.

A szakember elmondta, hogy ugyan nagy mennyiséget nem tudunk termelni egy magaságyásban, de akár 15-20 féle zöldséget, fűszernövényt is bele tudunk ültetni, ami egy család asztalát már ellátja. Aki szeretne többet termeszteni, akár befőzés gyanánt, annak már érdemesebb 3-4 magaságyást is beültetni.

- Azért is helyezünk ki magaságyást közterületre, hogy ezzel is népszerűsítsük a növénytermesztés egyik legkényelmesebb módját, amely a városi kertekben is elfér. Nem csak hasznos, de szép is, remélem, ennek mintájára minél többen készítenek otthon, hiszen bármekkora helyen lehet termeszteni ezzel a megoldással - emelte ki dr. Szálasy László, a város Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy az új ágyást Radnóti Ákos alpolgármesteri keretéből valósították meg.

Ujhelyy Károly győri kertbarát, a Kertészek és Kertbarátok Országos elnökségének tagja elmondta, hogy számtalan formája van a magaságyásoknak, akár már egy virágláda is betölthet ilyen funkciót. -A lényege, hogy megfelelő talajrétegeket biztosítsunk az ágyásban, amely kellő élőflórával biztosítja a növényeknek szükséges tápanyagot. Érdemes komposztot, vagy termékenyebb szabadföldet is hozzákeverni. Emellett érdemes kísérletezni is, és próbálgatni, mely növények érzik benne magukat a legjobban. De szinte nincs olyan zöldség, amit ne lehetne benne termelni - hangsúlyozta a szakember.

A kertbarátok közül is sokan kipróbálták már és csak az előnyeiről tudnak beszámolni. Ha esetleg valaki már gondolkodott arról, hogy belevág a magaságyás projektbe, ne halassza tovább. Kezdőknek hasznos tippekkel, tanácsokkal szívesen segítenek az egyesület tagjai, de az őszi programjaikon is számos érdekességről tanulhatnak az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában