kisalfold.hu videó

2023.08.03. 08:58

Látványetetéssel ünnepelt az Erdő Háza vadaspark Sopronban - fotók, videó

Két évvel ezelőtt nyílt meg a soproni Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark. A születésnap alkalmából tegnap ingyenes belépéssel várták a 14 év alattiakat, de volt kvíz és látványetetés is.

Papp Fanni

Az Erdő Házában élményekkel gazdagodva, testközelből ismerkedhetnek meg a látogatók az erdei nagy- és apróvadfajokkal. A gyarapodó vadállományból látszik, hogy az állatok otthonosan érzik magukat a környezetükben.

Idén két dámborjú, három muflonbárány és két őzgida is született a vadasparkban. 

– Pontosan két évvel ezelőtt nyitottuk meg az Erdő Házát, ahol ez idő alatt 65 ezer látogató fordult meg. Az első fél év különösen erősre sikeredett az újdonság varázsa miatt, de nem szabad hátradőlnünk. Hétvégente tematikus programokkal várjuk az érdeklődőket, és igyekszünk új dolgokat kitalálni, bemutatni. Tavaly kialakítottunk egy keltetőt, ahol már több tucat fácán született. Tavasszal megnyitottuk a Muck turistaházat, ami 40 fő befogadására alkalmas, így a táborozó gyerekek ott szállnak meg. A látogatóközpontban a kiállítás is folyamatosan bővül – részletezte Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. oktatási és ökoturisztikai igazgatója. Hozzátette, ősszel bővítik a park területén található játszóteret, illetve a terveik közt szerepel a felvezető út fejlesztése is.  

Az év minden időszakában élményt nyújt a vadaspark. 

– Minősített erdészeti erdei iskolaként folyamatos kapcsolatban vagyunk az óvodákkal, iskolákkal és középiskolákkal. Tapasztaljuk, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a természetközeli oktatás iránt. Hiánypótló volt az Erdő Háza mint vadaspark és oktatási helyszín is, ahol nemcsak Sopronból, de az egész vármegyéből tudtunk gyerekeket fogadni. Azonban nemcsak a kicsiket igyekszünk megszólítani, hanem a felnőtteket is, akik többek között betekintést nyerhetnek az erdő- és vadgazdálkodási tevékenységeinkbe is – mondta el dr. Takács Viktor erdeiiskola-vezető. 

Az Erdő Háza a Soproni Egyetemmel is szoros együttműködésben dolgozik. Az erdő- és vadgazdamérnök-hallgatók a vadasparkban testközelből is megismerkedhetnek a tankönyvben tanultakkal, illetve a pedagógiai és közgazdaság-tudományi kar hallgatóinak is adott a lehetőség gyakorlatot végezni a látogatóközpontban. 

– Az év minden időszakában élményt nyújt a vadaspark. Tavasszal és nyár elején születnek a kicsinyek, ősszel pedig kezdődik a bőgés és barcogás. A gímszarvasoknál ugyan még fiatal a bika, de bízunk benne, hogy a szeptemberi bőgés eredményeként jövőre ott is születnek borjak. Hasonló a helyzet a vaddisznóknál is, ahol szintén várható az állománybővülés – avatott be dr. Takács Viktor. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában