Hagyomány a közös sütés

2023.08.05. 15:14

Kemencenapon díjazták a legszebb portákat Kisbodakon - Fotók

A „Tiszta udvar, rendes ház” és a „Kisbodak virágos portája” díjakat is átadták a szombati Kemencenapon Kisbodakon, ahol sorra sültek az ízletes langallók a falu látványosságának számító kemencékben.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Kisbodakon Kemencenapot rendeztek szombaton. A szigetközi település mintegy negyed évszázada ünnepel augusztus első szombatján.

– Szigetköz szinte minden falujában voltak egykor közös kemencék. A kisbodakiakat az 1954-es árvíz végleg megsemmisítette. Az önkormányzatunk egyik első intézkedése volt az úgynevezett külső kemencék újraépítése 2015-ben. Ma már ez a kemencesor kuriózum, hisz ez az egyetlen hagyományos építésű a környéken. Örömmel jelenthetem be: tavaly a Hungarikum törvény alapján a kisbodaki boglyakemencék bekerültek a Szigetközi Tájegységi Értéktárba – emelte ki köszöntőjében Timár Gábor kisbodaki polgármester, aki büszkén számolt be arról, hogy sokan keresik fel a települést határainkon innenről és túlról: „Ők mind jó hírünket viszik szerte az országban!”

A faluvezető arról is beszélt, hogy eredményeikhez sok-sok apró lépés, szorgalom és ami a legfontosabb, összefogás szükségeltetik. A Kemencenapra is hetek óta készültek.

A délelőtt a hagyományok jegyében zajlott a kemencéknél. Sorra sütötték az önkéntesek az illatos langallókat, de sétakocsi is járta a falut, Káldi Károllyal korongozni lehetett, Nagy Zoltánnal pedig zsemlét, kiflit készíteni.

Az eseményen adták át a „Tiszta udvar, rendes ház” és a „Kisbodak virágos portája” díjakat. Előbbit Világi Józsefné Cili érdemelte ki, utóbbi kitüntetést Világiné Vörös Marietta és Világi Ottó mellett Czére Ferencné vehette át.

A közös ebédnek a közösségi ház udvara adott otthont, az épületben retro és festménykiállítás is nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában