Mesterségem címere

2023.08.11. 10:54

Kapuvári programsorozat hatodik állomás: faipari szakmák

Mesterségem címere elnevezéssel a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely és a GYMSM KIKs zervezésében 8 héten át szakmákat bemutató programsorozat indult el Kapuváron.

Vámos Annamária

A kezdeményezés célja a szakmák bemutatása és a pályaorientáció elősegítése. A kamara Fertő-Rábaközi Térsége a kapuvári Erzsébet-táborhoz csatlakozva hetente ötven, összesen pedig négyszáz gyerek számára biztosít lehetőséget különböző foglalkozások megismerésére.

Hatodik helyszín: Póczafa Ajtó & Ablak

Ezen a héten a faipari szakmákkal ismerkedtek meg a táborozó gyerekek, ami a Póczafa Ajtó & Ablak közreműködésével valósult meg. Az 1994-ben alakult vállalkozás közel 10 éve szakosodott kizárólag külső- és belső fa nyílászárók, kapuk gyártására. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2005-ben egy új, 500 m2-es gyártócsarnokkal bővültek, melynek köszönhetően már közel 800 m2-en történik a nyílászárók gyártása.

A diákoknak szakmákat bemutató programsorozat ezen állomásán a vállalkozás képviselője és ügyvezetője Pócza Balázs volt a házigazda, aki izgalmas feladatokkal készült a gyerekeknek. A vállalkozás történetével ismerkedhettek meg, majd gyakorlati példákon keresztül az asztalos szakmát is feltérképezhették. A tanulók nyomon követhették, mekkora utat tesz meg a faanyag, míg a négy csarnokon keresztül megy és nyersanyagból kész ablak és ajtó lesz. Ezután néhány munkafolyamatot maguk is elvégezhettek, kipróbálhatták, milyen a csiszolás, de az ablakkeretek összeillesztésében is közreműködhettek. A modern gépek és korszerű gyártási folyamatok mellett pedig számos, a faiparban régen használt szerszámot is megismerhettek, mivel a vállalkozás egy egész gyűjteménnyel büszkélkedhet.

Olyan szakmák megismerésére adott lehetőséget a tanulók számára az hatodik állomás, mint az asztalos, a faipari gépkezelő, a festő, mázoló és a targoncavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában