Egy kiállítással kezdődött

2023.08.05. 08:04

Grófi kovácsműhelyből tájház - Felújították és helytörténeti kiállítást rendeznek be az épületben Dénesfán

Megőrizték az utókornak a grófi szérű kovácsműhelyét a dénesfaiak. Helytörténeti kiállítást rendeztek be a falai között, mellyel őseiknek állítanak emléket. De a Cziráky grófok örökségét is őrzik.

Cs. Kovács Attila

Simon Vilmosné vezette a gyűjtést, a helyiek szívesen ajánlották fel értékeiket az egyesületnek.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Az egykori Cziráky-uradalom kovácsműhelyében gyűjtötték össze falujuk múltját a dénesfaiak. A grófi majorban álló épület az önkormányzat tulajdonában van, ott rendezte be a Dénesfáért Egyesület a helytörténeti, néprajzi és tulajdonképpen ipartörténeti kiállítását. Simon Vilmosné, az egyesület elnöke mutatta be gyűjteményüket a Kisalföldnek. 

– A gyűjtőmunka 2011-ben kezdődött, amikor a falunapra készülődtünk. Egy kis kiállítást szerveztünk a kultúrházba, amihez az anyagot a helyiek ajánlották fel – kezdte Simon Vilmosné. – Igen nagy sikere volt a tárlatnak, és ez nekünk nagy erőt adott. A falubeliek szívesen adták át addig féltve őrzött vagy esetleg a pajtában félredobott értékeiket. A falunap véget ért, a kiállítást bedobozoltuk. Később jött az ötlet, hogy a majorban a kovácsműhelyhez tartozó helyiség alkalmas lenne, hogy berendezzük a gyűjteménnyel. Így csaknem száz négyzetméteres területet foglalhattunk el. Közben folyamatosan bővült az anyag, hiszen még manapság is kapunk felajánlásokat a dénesfaiaktól. 

A hely tehát rendelkezésre állt, ám az épület nem volt túl jó állapotban, beázott például a tető. Az egyesület a Magyar Falu Programban pályázott a felújításhoz, és nyert is hatmillió forintot. Így ezt a gondot is megoldották. Végül még egy helyiséget „birtokba vettek” a kovácsműhelyben, ahol egy korabeli óvodát és iskolát alakítottak ki. 

Takács Izabella és Németh Olivér kipróbálták, miként jártak iskolába őseik.
Fotó: Cs. Kovács Attila

– A kiállításnak nincs tematikus rendje, egyedül a külön helyiség az, ahol a születéstől az iskoláig követhetjük végig őseink útját – magyarázta Simon Vilmosné. – A másik teremben berendeztünk egy konyhát, étkezőt, ott helyeztük el a nagy- és dédszülők otthoni, mindennapi használati eszközeit. Ott állítunk emléket a gróf Cziráky családnak is, korabeli újságcikkekkel, a róluk megjelent könyvekkel, képekkel. Sajnos nem sok minden maradt utánuk – mondta Simon Vilmosné. 

A kovácsműhely gyakorlatilag eredeti állapotában maradt meg, működnek a százéves gépek és ott maradtak a még öregebb szerszámok is. A falumúzeum megkapta a Rábaköz talán utolsó teknővájómestere, Kalányos László eszközeit is a családjától. 

A dénesfai falumúzeum előzetes megbeszélés alapján látogatható. Az egyesület tagjai szívesen vállalják a tárlatvezetést. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában