EzTörténtKisalföld

2023.08.07. 17:00

Erről írtunk 5, 10, 20 éve augusztus 7-én

Rekordkorai szüret, dobogós búzatermés, csúcsot döntött a vízigény.

Mészely Réka

5 éve – Rekordkorai szüret

A Pannonhalmi borvidék gazdái a tavalyi forrós nyár után nem gondolták, hogy idén még előbb sor kerülhet a szőlőszedésre, hogy a múlt évi rekordot is felülmúlják, akkor ugyanis augusztus 15-ére beérett az Irsai Olivér. 

10 éve – Dobogós búzatermés

Véget ért az aratás: a kétezres években csak kétszer takarítottak be több búzát az ideinél. A megye nagy részét nem érintett az évszázad árhulláma, így összességében kifejezetten eredményes aratáson vannak túl a gazdák. A megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága tájékoztatása szerint a megyében csaknem 316 ezer tonna búza került a magtárakba, aminél csak 2004-ben és 2008-ban volt jobb a termés.

20 éve – Csúcsot döntött a vízigény

Hazánkban a hőség miatt nem kellett szükségintézkedéseket bevezetni, mint Európa más részein, de a rekordközeli kánikula következtében a víz- és áramfogyasztás mértéke is megdöntötte a korábbi csúcsokat. A megye nagyáruházaiban jelentősen fokozódott az elmúlt napokban az ásványvizek és az üdítőitalok iránti kereslet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában