Találkozás

2023.08.30. 10:05

Családi és gasztronómiai görög nap Gyirmóton

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata által szervezett családi és gasztronómiai napot vasárnap Gyirmóton, az Achilles Parkban tartották meg.

Gyurina Zsolt

Hagyományőrző táncosok trák népviseletben a gyirmóti Achilles Parkban, a görög kulturális és gasztronómiai napon.

A résztvevők hallgathattak tudományos előadást a görögség közép-európai történelméből, készíthettek baklavát, fellépett a görögök által alapított Beloiannisz hagyományőrző tánc- csoportja, a Triantafylla. A régi ismerősök, a családok találkozása az Achilles Parkban, görögségük ünneplése évről évre erősíti az identitást. 

Hristodoulou Konstantinos, az országos önkormányzat elnöke a Kisalföldnek elmondta, hogy hazánkban mintegy ötezer görög nemzetiségű él, akik több hullámban érkeztek a Kárpát-medencébe. Elsőként még a bizánci időkben, de a reformkorban is fontos szerepet játszottak. Például kevesen tudják, hogy a Magyar Tudományos Akadémia építését Sina Simon támogatta a legjelentősebb összeggel. Az utolsó nagy hullámot a második világháború utáni görög polgárháború földjeikről elűzöttjei jelentették. 

– Győr-Moson-Sopronban mintegy hatvan-hetvenen élnek, őket szeretnénk jobban bevonni a programokba. Korábban Sopronban volt görög nemzetiségi önkormányzat, reméljük, a népszámlálás eredményének függvényében újra alakíthatunk Győrben vagy akár Sopronban – összegezte Hristodoulou Konstantinos. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában