Kötött pálya

2023.08.08. 09:44

A vonatok szerelmese - A soproni Magyar Balázsnak a vasútfotózás a hobbija

Miért bújnak meg Győrben, az Újlak utca közelében a sínek mellett a fiatalok? Mi az a Vectron? Hogyan lesz valakinek a vasútfotózás a hobbija? Mindenre válaszolunk.

Gyurina Zsolt

Magyar Balázs soproni fiatalember hobbija különös, de nem egyedülálló. A vonatok szerelmese, minden szabadidejében azokat figyeli, fotózza. 

Győrben a központi vasút­állomástól nem messze fekvő Újlak utcai kereszteződés sok hasonló érdeklődésű fiatal kedvence. Ide beszéltünk meg vele találkozót. Reggel óta figyeli az elrobogó személy- és teherszállítókat. Hogy miért pont itt? Mint mondja, azért, mert azon a helyen nyílt a vonal, könnyen belátható, s ha fényképet készít, akkor a perontető vagy más tárgy nem lóg bele a képbe. 

Nem zavarjuk a vonatvezetőket, már ismernek minket, rendszeresen integetnek

– mondja Balázs, miközben fél szemmel azért a közeledő IC-t figyeli. – Láthatósági mellényben szerintem nem veszélyes az, hogy a sínek mellett várakozunk órákon át, ezzel együtt a szüleim nem veszik jó néven, hogy kijárok vonatokat figyelni, kicsit féltenek, nehogy baleset érjen. 

Magyar Balázs soproni fiatalember a győri sínek mellett.

Elmagyarázza, hogy szülővárosában, Sopronban nem járnak a magán-vasúttársaságok szerelvényei, márpedig ezeket a különlegességeket szereti fotózni, így aztán sokszor utazik Győrbe, hogy itt figyelje meg például az Eurogate vagy a V-Híd gépeit. Emellett a kedvenc mozdonyai a Siemens csodái, a Vectron és a Taurus. Szerinte gyönyörűek, meg is mutat rögtön jó pár képet róluk. Időnként eljár a MÁV retrótalálkozóira, illetve néhány hasonló érdeklődésű sráccal is összejár, hogy közösen hódoljanak a szenvedélyüknek. 

– A gyermekszobám ablaka a Sopron–Bécs vasútvonalra nézett, ez lehet némi magyarázat arra, hogy miért érzem jól magam a vonatok társaságában. Mint sok más kisgyerek, én is mozdonyvezető akartam lenni, sőt, bevallom őszintén, erről az álmomról a mai napig nem tettem le. Aztán hosszú évekre álomba szunnyadt a rajongásom, majd hat évvel ezelőtt, egy osztálytársam hatására éledt fel. Édesapja ugyanis vonatvezető, és ő csábított el újra a vonatokhoz – eleveníti fel nekem Magyar Balázs. – Terepasztalom nincs otthon, mert egy panellakásban nehéz megoldani, talán türelmem sem lenne egy ilyet kivitelezni. De rengeteg modellem van, makettek is – feleli szenvedélyesen, ám az utolsó mondatait már elnyomják a szerelvény hangjai, Balázs pedig eltűnik a fényképezőgép kamerája mögött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában