Használati útmutató

2023.07.16. 14:51

Mit tenne ha strandolás közben robbanóeszközre bukkanna? Tippek és útmutató

A tűzszerészet egy tegnapi Gárdonyi találat apropóján osztotta meg a tudnivalókat, amikre bár reméljük soha nem lesz szükség, nem baj ha tudjuk.

Kisalföld.hu

Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred közösségi oldala

...a rendőrség kiürítette az Üdülő utcai kempinget Gárdonyban egy második világháborús robbanóeszköz miatt, amelyet egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra.  A helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban - el is szállították a katonák a veszélyes eszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Érdekesség, hogy ez egy olyan robbanótest volt, amit egy eredetileg német, 10,5 cm-es tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává anno a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével.

De korábban lapunk is megírta már, hogy a Balaton és a Velencei tó a legsűrűbben célzott területek közé tartoztak a világháború idején.

Az eset kapcsán MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred közösségi média felületén közreadta, mi a legbiztonságosabb eljárás akkor ha strandolás, fürdőzés közben bukkan valaki feltételezett robbanóeszközre:

  •  Ha kiemelted a feltételezett eszközt, óvatosan ereszd vissza az iszapba, az eredeti pozíciójába.
  •  Próbáld megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal, vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal - ha ez lehetséges.
  •  Amennyiben a jelölésre a vízmélység miatt nincs lehetőség, akkor keresd meg szemmel a legközelebbi, partra vezető utat.
  •  Menj ki a partra és közben számold a lépéseidet.
  •  Értesítsd a rendőrséget és mondd el nekik azt is, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkantál a feltételezett robbanótestre.
  •  A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatásod alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt, vagy lőszert - zárta a pontokat Gajdos Milán főhadnagy, megköszönve az együttműködést és szép nyarat kívánva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában