Szülőföldem

2023.07.02. 12:06

Lelki egyensúly Győrszemerétől Baliig

Hat éve a médiát és a székesfehérvári médiacentrum operatív igazgatói posztját cserélte le azért, hogy segítő, coach, önismereti és üzleti mestertréner lehessen. Tomek Noémi szülőfalujáról, Győrszemeréről és Baliról is mesélt.

Gyurina Zsolt

Tomek Noémi spirituális utakat szervez Balira évente két vagy három alkalommal a lelki békét keresőknek.

Fotó: Tomej Noémi

– Milyen emlékek kötik Győr-Moson-Sopronhoz? 
– Győrszemerén nőttem fel. De mielőtt folytatnám, el kell mondanom: örültem, amikor meghallottam, hogy a Kisalföld készítene velem interjút, ugyanis a Kisalföld a családi mindennapok része volt, én pedig imádok olvasni, így gyermekként az elejétől a végéig elolvastam a lapot. Azon gyakoroltam a hangos felolvasásokat. Amikor még csak a győrszemerei óvodába jártam, elhatároztam, hogy vagy tanár leszek, vagy semmi más. Győrszemerén jártam általános iskolába is, majd a Révai-gimnáziumban érettségiztem, onnan kerültem Pécsre, az egyetemre, ahol természetesen tanárnak tanultam. Később egy évre visszaköltöztem Győrbe, akkor a Kék Duna Rádió hírigazgatója voltam, és műsort is vezettem. 
– Hogyan emlékszik vissza Győrszemerére? 
– Elsősorban a nagyszüleim jelentették a családot. Sajnos mára édesanyám és a nagyszülők is meghaltak, már csak osztálytalálkozókra, temetőlátogatásokra járok vissza. Szerettem Győrszemerét. A falu szívében laktunk, az egyik iskolával szemben a nagymamámék háza állt, a másikkal szemben a miénk, az óvodánál. Ezért mindig láttunk mindent, ami a településen történik, mindenről tudtunk. Falusi gyermeknek lenni csodálatos volt, az utcabeli kölykökkel az árokparton játszottunk, „árokcicáztunk”, sokat adott a személyiségemhez. Nagymamám elhunytáig, 2008-ig rendszeresen visszajártam. 
– Hírigazgatóból spirituális tanító. Milyen út vezetett idáig? 
– Önismereti, spirituális technikákat 2015-ben kezdtem intenzívebben tanulni, röviddel később pedig létrehoztam egy Facebook-közösséget. Abból nőtte ki magát egy közösségi oldal. Később egyéni konzultációkat vállaltam, aztán instruktorként csoportokkal dolgoztam, majd egy szakmai közösséget építettem. Hosszú évek óta dolgozom segítőként, ébresztőként egyéni folyamatokban és csoportokkal egy­aránt. Mára több tízezrek kezét fogtam hosszabb-rövidebb ideig, átsegítve őket nehéz élethelyzeteken, megértéseken, elengedéseken. Támogatva őket abban, hogy mélyebben megismerjék és jobban megértsék önmagukat. Racionális ember vagyok, képzett, és nem utasítok el semmit csak azért, mert új vagy ismeretlen. 

– Hogyan jött létre az Örömvilág? 
– Szeretek minél több hasznos információt átadni, a tudásomat megosztani. Ha megtudtam valamit, azt biztos, hogy mindig megosztottam másokkal. Tanárnak készültem, korábban rádiós voltam. Pécsett kezdtem rádiózni és televíziózni, majd Érden, Százhalombattán dolgoztam, utána a székesfehérvári médiacentrum operatív igazgatója voltam hosszú éveken át. Hat éve kiszálltam, azóta foglalkozom a jelenlegi hivatásommal. 
– Ami mit is takar pontosan? 
– Segítő, coach, önismereti és üzleti mestertréner, a ThetaHealing legmagasabb fokozatú nemzetközi oktatója vagyok. Ez a meditációs technika a különböző elakadásaink, korlátozó hiedelmeink lebontásában és a továbblépésben segít. Az Örömvilág podcastcsatorna 2019 októberében indult el. Azóta hetente készítek egy félórás adást, már a 179. résznél járok. Most megjelent könyvem, az Ébresztő negyven Örömvilág-podcastepizód mondanivalóját öleli fel, három nagy témakörbe rendezve: családi minták, kapcsolatok, párkapcsolat. 
– Kiknek? 
– Azoknak, akik fontosnak tartják, hogy egy fizikai vagy érzelmi problémánk megoldásához a hagyományos módszerek mellett kaphassunk alternatív gyógymódokat is. Tapasztalatom szerint a két út együtt a legeredményesebb. Ha valaki elmegy egy mozgásszervi problémával az orvosához, ő is azt a tanácsot kapja, hogy kiegészítendő a kezelést még egy gyógytornászhoz vagy masszőrhöz is menjen el. Ebből a szempontból a masszőr már egy alternatív megoldás. A lélek gyógyításához is sok út vezethet. Nem guru vagyok, számomra az a fontos, hogy a hozzám fordulók megismerjék önmagukat. Annak is tudok segíteni, aki nem ismeri tettei mozgatórugóját, mi a motiváció akkor, amikor nemet vagy igent mond valamire. Sok minden kellemetlenséget megelőzhetünk az életünkben, ha megismerjük magunkat. 
– Olvasóinknak érdekes lehet, hogy nagy világutazó. 
– Családom egyik fele földhözragadt, de édesapám sokat dolgozott külföldön. 10 évesen jelentettem ki otthon, hogy egyszer el fogok menni a Himalája hegyei közé, oda, ahol egy zárt királyság van. Tudtam, hogy engem be fognak engedni. 33 év múlva landolt a gépem Bhutánban... Nagy álmom volt Nepál, ahol többször is jártam. Mexikóban tanulmányaim miatt töltöttem kétszer is némi időt, 2017 óta pedig spirituális utakat szervezek Balira, évente két vagy három alkalommal, huszonkét-huszonhat fős csoportokkal. A szellemi-lelki feltöltődés részeként megismerjük a szent helyeket, a különleges és egyedi hindu-balinéz kultúrát, az ott élő végtelenül kedves embereket. Párommal, aki profi filmes és fotós is, rendszeresen megörökítjük az istenek szigetén tapasztalt élményeinket, és élő videós bejelentkezéseken keresztül adunk bepillantást mások számára Bali csodáiba. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában