kisalfold.hu videó

2023.06.17. 21:51

Vörösvércséket gyűrűztek Várbalogon - fotó és videó

Több mint negyven pár vércse költ Várbalogtól Rajkáig. Ez is kiderült azon a programon, amit a várbalogi legelőn szerveztek szombaton délután.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Mintegy száz érdeklődő gyűlt össze a vörös vércsék bemutató gyűrűzésén a várbalogi legelőn. Egészen kis gyerekek, nagyobbacskák, felnőttek, fényképezőgéppel érkezők is kíváncsian várták, hogy mi kerül elő az első fészekből.

Győrig Előd, a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának titkárhelyettese sok érdekességet mesélt a védett madárról és élőhelyéről. Például arról, hogy a vörös vércse nem épít fészket, inkább elfoglalja más madarakét, így akár a varjúk vagy egerészölyvek otthonát. Nemcsak külterületen fordul elő, a várbalogi templomban is jól érzi magát.

– Több mint száz költőládát tettünk ki, és jelenleg a vörösvércse párok száma Várbalogtól Rajkáig meghaladja a negyvenet, köszönhetően, hogy elegendő táplálékot találnak – emelte ki a szakember.

Felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény helyszíne azért is különleges, mert itt virágzik a tavaszi hérics, illetve a fokozottan védett közönséges ürge is több százas kolóniával képviselteti magát a Mosoni-síkságon belül csupán itt.

Nem mindennapi élmény volt, hogy kuvikokat és vörös vércséket is gyűrűztek a szakemberek. Az első fészekből rögtön hét „testvér” került elő, ami szintén nem gyakori: a háromhetes vörösvércsék nemcsak gyűrűt kaptak, de meg is mérték őket és mintát is vettek belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában